Situatiile limita din viata noastra



 
Cateodata viata ne pune in fata unor situatii neprevazute pe care trebuie sa le trecem. Eu le zic situatii limita. Ce este o situatie limita? Un moment neprevazut, pe care nu il putem anticipa, si care ne poate scapa brusc de sub control. In general, situatiile limita ne iau pe neasteptate, iar reactia noastra trebuie sa fie prompta, reala si foarte rapida. Nu multi stiu cum sa iasa din aceste situatii, pentru ca fiind luati pe nepregatite nu stiu cum sa reactioneze, mai ales daca se intampla pentru prima data-n viata.

Pentru ca suntem total diferiti unul de celalalt, reactionam si diferit in aceste situatii de criza. Depinde foarte mult de cum stam cu psihicul. Multi dintre noi au atacuri de panica chiar si cand iau un medicament, chiar daca stiu ca le face bine au impresia ca le face rau. Ganditi-va cum vor reactiona intr-o situatie limita fiind singuri in casa. 

 
Pornind de la premiza ca doar in filme de aventuri eroii au permanent sangele rece, trebuie sa invatam cum sa ne “prezentam” in fata unei situatii aflata la limita. Si asta este destul de greu pentru ca, desi aceste momente nu apar zilnic, pregatirea noastra ar trebui sa fie una permanenta. Cu toate pregatirile pe care le facem insa, prima regula este aceea ca, oricum imprevizibilul atunci cand se iveste, ne izbeste din plin. Care sunt insa reactiile normale pe care ar trebui sa le avem in astfel de momente? Cat de mult se poate vorbi despre normalitate? E putin probabil sa stim cum reactioneaza oamenii pusi in fata unei situatii limita. In situatiile limita dificultatile care apar sunt de ordin temporal (reactia trebuie sa fie una rapida), dar si unele pe fond de anxietate si disconfort. In asemenea momente este de asteptat sa nu avem cele mai bune alegeri.

Exista insa si un mare paradox, acela al luarii unor decizii incredibile, atunci cand esti supus unei situatii de stres maxim, pentru ca, dragii mei, psihicul nostru are capacitatea de a ne ajusta comportamentele in sens orientat catre telul final – autoconservarea. De aceea, un factor foarte important, un comportament pe care ar trebui sa ni-l dezvoltam de-a lungul timpului, este autocontrolul. In general o emotie puternica ne poate strica echilibul, ne afecteaza chiar ratiunea. De aceea va spun ca, ajungand sa fim proprii stapani ai sentimentelor noastre este deja un pas mare pe care il facem in rezolvarea multor probleme ce ar putea aparea in mod neprevazut. Nu de multe ori s-au intalnit cazuri extreme, cand un individ, care pana atunci era catalogat “fricosul satului”, a reactionat remarcabil salvand vieti omenesti, sau contribuind primordial in ajutarea unui om aflat intr-un impas maxim. Asa ca atentie la cum putem reactiona in situatii de alerta. Asa si invers se poate intampla cu un om care pana atunci il vedeai cumpatat si avand un psihic desavarsit, si om de baza in comunitate, sa se lase dus de val si sa nu poata interveni atunci cand situatia o cere. Aici intervine un blocaj mental, in care nu mai poti reactiona in niciun fel, ramanand stana de piatra.

Stapanirea de sine este un aliat incredibil si in situatiile mai putin periculoase dar la fel de brusc aparute. Aici nu ma refer la un eveniment ce-ti poate afecta viata, sanatatea ori integritatea corpoala, ci la momentele in care iti este atinsa imaginea de sine, poate viata personala sau profesionala.

 Asadar ceea ce este mai important este sa intelegem ca stapanirea de sine ne face bine in momente aparute brusc si care nu ne permit timp de gandire si cumpanire. In restul vietii noastre, ar trebui sa functionam diferit. Irationalul si instinctivul, nu ne pot ajuta mereu. 



Haideti sa vedem cativa pasi pe care ii putem face pentru a ne educa in sensul cultivarii sapanirii de sine. Creearea unei atitudini increzatoare in noi si in ceea ce facem poate fi invatat si dezvoltat cu un mic efort. Astfel, ar fi util sa invatam sa eliminam din vocabularul zilnic frazele care ne zdruncina increderea in noi insine, sa invatam sa fim ci mai buni prieteni ai nostri, sa ne eliberam de atitudini limitative. Un real ajutor ne-ar fi si daca am incepe sa evitam discutiile cu caracter negativ, daca am studia si copia comportamentul unor oameni ce au o puternica incredere in sine.

Intotdeauna comportamentul uman in situatii de criza, este total diferit de ceea ce traim in viata de zi cu zi unde normalitatea este prezenta. Ei bine, multe se pot spune si aici dar cred ca, pentru inceput este suficient: haideti sa fim “tari”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?