Mantova, Italia

Ce am vizitat in ultima vreme?
 
  • Palatul Ducal  
(Piazza Sordello,40) Se intinde pe o suprafata de peste 34.000 mp , fiind unul din cele mai intinse palate de curte din Europa. S-a dezvoltat in acelasi timp cu puterea familiei Gonzaga, seniorii teritoriului timp de aproape 400 de ani, la inceput conti , apoi machizi si mai apoi duci. Ulterior palatul a devenit rezidenta a reginei Maria Teresa a Austriei. Inceputul Palatului Ducal se datoreaza familiei Bonacolsi, primii seniori ai orasului in secolul XIII. A devenit un important sediu al artelor odata cu casatoria lui Francesco Gonzaga cu Isabella d'Este, fiica ducelui de Ferrara. In cele peste 500 de camere gasim opere de o inestimabila valoare ale unor pictori importanti ai renasterii , de la Pisanello, la Tizian si la Andrea Mantegna, care a fost pictorul curtii din Mantova. In sala Pisanello se pot admira o serie de fresce reprezentandu-i pe cavalerii regelui Artur (pictate intre anii 1436 si 1444), care au fost descoperite sub tencuiala in deceniul al saselea al secolului trecut. In sala arcasilor trebuie vazuta marea pinza a lui Rubens care infatiseaza familia Gonzaga. Se mai pot admira , intre altele , statuia funerara care o infatiseaza pe Margherita Gonzaga Malatesta, bustul lui Francesco Gonzaga, tabloul intitulat "La cacciata dei Bonacolsi"( Vanatoarea familiei Bonacolsi) de Domenico Marone. Nu trebuie ratata sala tapiseriilor care pastreaza tesaturi de origine flamanda, create dupa desene de Raffaello si a discipolilor sai,precum si galeria oglinzilor, cu decoratii in stil neoclasic realizate in primele doua decenii ale secolului XVII.
  • Castelul San Giorgio  
(via San Giorgio) Castelul s-a nascut ca edificiu defensiv in 1395 si a fost terminat in 1406. Intre timp a fost inclus in marele Palat Ducal. In interiorul sau sunt conservate importante marturii istorice si artistice : "Appartamento dei Nani", "Galleria dei Mesi" , "Appartamento Estivale" . Dintre toate sala cea mai importanta din punct de vedere artistic este "Camera degli Sposi"(Camera Mirilor) situata in apartamentele Isabellei d'Este (a fost nevoie de noua ani pentru ca Mantegna sa termine ciclul de fresce), uluitor document care infatiseaza viata la curtea din secolului XVI. In camera vizitatorii nu pot sa stea mai mult de 10 minute pentru a se putea pastra umiditatea ideala pentru pastrarea picturilor. N.B. : pentru a vizita "La Camera degli Sposi" trebuie facuta o rezervare obligatorie la tel: +39 041 2411897.
  • Palatul Te  
(viale Te,19) A fost construit intre 1524 si 1534 la comanda lui Federico II Gonzaga de arhitectul Giulio Romano. Numele vine de la una din insulele care se gaseau o data pe marele canal din Mantova, insula Tejeto pe scurt "Te". In palat, astazi sunt sediile Muzeului Civic si al Centrului International de Arta si Cultura. Pe langa marea curte externa , in interior gasim opere de Tizian(care a locuit la Mantova intre 1522 si 1536), de Anselmo Guazzi si Agostino da Mozzanica, si camerele cu fresce cum este "Camera del Sole e della Luna", "Sala dei Cavalli" si mai ales faimoasa "Camera dei Giganti" cu fresce cu scene clasice de grupuri de Titani si divinitati antice pagane. Trebuie vizitate si "Sala Tinelli" si "Sala Fruttiere", care era folosita ca sera de iarna.
  • PALATUL SAN SEBASTIANO  
(Largo xxiv Maggio, 12) A fost construit in secolul XVI , la comanda lui Francesco II Gonzaga, de arhitectii Gerolamo Arcari si Bernardino Ghisolfo. De-a lungul timpului a fost folosit in diverse scopuri ca depozit de arme, cazarma,lazaret sau scoala. Edificiul a fost renovat la sfirsitul secolului XX. In interior sint adapostite opere de arta de pictori ca Lorenzo Leonbruno, Matteo si Lorenzo Costa, Andrea Mantegna. De o frumusete deosebita sunt "Loggia dei Marmi" si numeroasele fresce care infatiseaza istoria de 400 de ani a Mantovei familiei Gonzaga.
  • CATEDRALA SAN PIETRO (DOMUL DIN MANTOVA)  
(Piazza Sordello) Este biserica principala a orasului, construita initial in epoca paleocrestina, a fost reconstruita de mai multe ori de-a lungul secolelor, inclusiv in perioada medievala cind a fost reconstruita probabil de Matilde di Canossa. Clopotnita pastraza stilul romanesc original, in timp ce fatada grandioasa in marmura roscata, este decorata in stil baroc. La diversele reconstructii a contribuit si Giulio Romano, arhitectul curtii Gonzaga. Printre operele gazduite de catedrala trebuie amintite cele de Antonio Maria Viani, Ippolito Andreasi, Niccolo Riccioloni si Bernardino Malpizzi.
  • BASILICA DI SANT'ANDREA   
(Piazza Andrea Mantegna) Este biserica cea mai mare din Mantova si una dintre constructiile renascentiste cele mai importante ale orasului. In 1462 Leon Battista Alberti a fost insarcinat cu constructia ei de catre Ludovico II Gonzaga. Lui Leon Battista Alberti i se datoreaza frumoasa fatada, in timp ce cupola ii apartine lui Juvarra si dateaza din secolul XVII. Interiorul edificiului a fost construit in mai mult de trei secole. In interior spatiul este proportionat si vast si este centrat pe un singur naos. Andrea Mantegna, pictorul curtii Gonzaga, este inmormantat in prima capela pe partea stanga. In cripta se afla o caseta care conform credinciosilor contine Sangele lui Isus (probabil adus aici de Longinius, soldatul roman care a strapuns cu lancea corpul lui Isus). Aceasta relicva este sarbatorita in ziua de 18 martie , ziua sfantului Andelmo din Mantova. In capele mai sunt prezente fresce apartinand scolii lui Giulio Romano si a cele a lui Correggio.
  • PALAZZO D'ARCO    
(Piazza Carlo d'Arco) Este o constructie relativ recenta in comparatie cu celelalte edificii ale orasului. A fost construit in 1784 si aceasta se poate observa din stilul neoclasic. Proiectul este opera lui Antonio Colona, un celebru arhitect al epocii respective. In interior se pot admira diverse sali acoperite cu fresce, cum este "Sala dello Zodiaco". Palatul si patrimoniul sau artistic sunt finantate de Fundatia Palazzo d'Arco, creeata de ultima descendenta a familiei d'Arco, Marchiza Guidi di Bagno (nascuta Giovanna dei Conti d'Arco) si este pastrat in stilul epocii asa cum ea a dorit.
  • PIAZZA DELLE ERBE  
(Centrul istoric) Numita asa din cauza pietei de produse alimentare care se afla pe una din laturi. Inca din evul mediu este mentionata prezenta pietei, important centru al vietii orasului. In acest fel se explica si existenta palatelor medievala care o marginesc, "Palazzo della Ragione" si "Palazzo del Podesta" din secolele XII si XIII si " Torre dell'Orologio" (Turnul Ceasului), numit asa datorita ceasului astronomic din secolul XIV. Pe o parte a pietii se afla structura religioasa ce mai veche a orasului, "Rotonda di San Lorenzo".
  • ROTONDA DI SAN LORENZO    
(Piazza Erbe) Este o biserica in miniatura, cea mai veche din oras, construita in secolul XI. Constructia a fost comandata de Matilde di Canossa, marea ducesa, una dintre femeile cele mai importante din evul mediu. A fost construita in onoarea Sfantului Mormant de la Ierusalim si a fost dedicata matiriului Sfantului Lorenzo, unul din cei sapte diaconi ai Romei. Interiorul bisericii, in stil romanesc, este de un mare efect vizual si se compune dintr-o absida circulara care adaposteste fresce apartinand scolii bizantine. Biserica a fost abandonata la jumatatea secolului XVI, si a fost inglobata in cartierul ebraic din Mantova. In 1926 Biserica a fost redeschisa cultului crestin.
  • PALAZZO DEL BROLETTO  
(Piazza Broletto) Cunoscut si sub denumirea de "Palazzo del Podesta", a fost edificat in 1227 ca resedinta administrativa pentru oras. Se recunoaste dupa statuia lui Virgiliu, pozitionata in fatada sa. Astazi este sediul primariei.
  • SINAGOGA NORSA TORRAZZO  
(Via Gilberto Govi,13) Este singura care a ramas dintre cele sase sinagogi din Mantova, si care au fost demolate la sfarsitul secolului XIX , si este Monument National Italian. Din punct de vedere artistic sint de remarcat ornamentele din secolul XVII, firidele monumentale din lemn lucrate cu mare finete si lampadarele din fier forjat. Arhiva istorica a comunitatii evreiesti din Mantova adaposteste documente, carti si manuscrise din secolul XVI.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

SARMISEGETUZA SI SECRETELE EI