Poti incetini timpul! / Slow back the time!

Imagini pentru slow back the timeTe-ai intrebat vreodata de ce timpul pare sa se accelereze cu cat inaintezi in varsta si devii mai ocupat? Raspunsul este simplu: probabil pentru ca nu mai esti chiar atat de atent.

Cei mai multi dintre noi cunosc bine acest sentiment: pe masura ce crestem si ne umplem zilele cu si mai multe treburi, timpul pare sa zboare din ce in ce mai repede. Desigur, stim ca timpul se misca in acelasi ritm ca si atunci cand eram copii, cand zilele lenese de vara pareau sa se intinda pana la infinit. Dar ceea ce s-a schimbat este percepția noastra cu privire la timp. Conform unei cercetari neurostiintifice expusa recent in revista Inc., modul in care creierul percepe trecerea timpului determina daca zilele noastre par a fi relaxant de lungi sau scurte si agitate - iar aceasta este ceva ce putem controla intr-o oarecare masura. Fiind atenti si observand in mod activ lucruri noi, putem incetini trecerea timpului.
Articolul din revista Inc. face trimitere la profilul aparut in 2011 in New Yorker al lui David Eagleman, un neurolog care studiaza perceptia timpului si numeste timpul ”o chestie elastica” care se schimba in functie de activitatea mentala. In articolul din revista Inc. este subliniat acest pasaj scris de catre Burkhard Bilger:
“Cu cât este mai detaliata activitatea memoriei, cu atat mai mult pare sa dureze momentele. "Astfel se explica cum de noi credem ca timpul trece mai repede pe masura ce imbatranim" spune Eagleman - de aceea verile din copilarie pareau sa nu aiba sfarsit, in timp ce acum varsta trece pe langa noi in timp ce noi motaim. Cu cat devine mai familiara lumea, cu atat creierul stocheaza mai putina informatie iar timpul pare sa treaca mai repede.”
Cercetarea facuta de catre Eagleman a tinut prima pagina a ziarelor. Am tot auzit zicala, "Zilele sunt lungi, dar anii sunt scurti.” Si este adevarat: in cazul evenimentelor foarte familiare - cum ar fi drumul de dimineata catre serviciu - ai putea descoperi ca, desi pare ca nu se mai termina atunci cand esti prins in trafic în timp ce stai în trafic, atunci cand privesti in urma, de-abia iti mai aduci aminte cum a trecut timpul. Potrivit lui Eagleman, asta  se intampla pentru ca creierul tau nu mai inregistreaza prea multe informatii noi. Blogul Lifehacker a scris un articol cu trimitere la o postare de pe blogul Big Think despre Eagleman, explicand de ce o activitate obisnuita care pe moment pare a fi plictisitor de lunga, ulterior pare ca ar fi trecut intr-o clipa.
"Motivul este ca nu ai inregistrat imagini noi in timpul calatoriei”, scrie Eagleman. "Nu s-a intamplat nimic nou. Nu au existat evenimente si, de aceea, cand privesti in urma, nu ai ce sa-ti amintesti.”
Jurnalista britanica Claudia Hammond a reiterat ideea ca input-ul pe care il primeste creierul nostru in fiecare moment poate crea o "bucla temporala". Intr-o recenzie a cartii ei aparuta in revista, "Deformarea temporala: descifrarea misterelor perceptiei asupra timpului", se explica:
"Oamenii par a procesa lumea in segmente de trei secunde (cat dureaza o strangere de mana, lungimea sunetului enervant pe care il scoate calculatorul atunci cand porneste, sau periodicitatea ritmului vorbirii) si dezvoltam o senzatie cu privire la modul in care aceste segmente se sincronizeaza cu timpul aratat de ceas. Timpul se poate deforma atunci cand creierul nostru primeste un input mai mic sau mai mare decat de obicei într-un interval de trei secunde. (De exemplu, timpul incetineste atunci cand esti pe cale sa faci un accident cu masina, dar poti pierde cu ușurinta o zi intreaga uitandu-te la tot felul de chestii pe YouTube.)"
Deci, care este solutia la problema ca timpul trece prea repede? Fa mai multe sau, mai degraba observa mai mult. Cu siguranta nu este o idee noua: esenta mindfulness - o practica cu radacini in vechea filosofie budista care devine din ce in ce mai populara in lumea occidentala - este cultivarea unei atentii focusate pe aici si acum, despre care stiinta a demonstrat ca poate ajuta creierul nostru sa stocheze mai multe informatii si, prin urmare, sa modifice perceptiile noastre despre cat de repede trece timpul.
"Practica mindfulness permite oamenilor sa aprecieze mediul care ii inconjoara si poate conduce la senzatia ca timpul trece mai incet," spune pentru Huffington Post Dr. Steven Meyers, psiholog clinician si profesor de psihologie la Universitatea Roosevelt din Chicago. "Acordand atentie evenimentelor care sunt placute sau interesante, cu siguranta ne imbunatatim starea de spirit si putem savura experientele pozitive."

Cercetarea facuta de Eagleman sustine ideea ca, acordandu-ne timp pentru a fi atenti si concentrandu-ne pe deplin asupra momentului prezent - cu alte cuvinte, observand in mod activ lucruri noi - putem de fapt sa incetinim perceptia noastra cu privire la trecerea timpului. Si, in acelasi mod, o atentie care rataceste poate crea cu usurinta senzatia ca pierdem ore, zile si luni. Meyers explica faptul ca incercarea de a evita sa trecem prin rutina de zi cu zi pe pilot automat ar putea fi cel mai bun mod de a face ca timpul sa nu mai zboare.

"Timpul poate trece pe langa noi pentru ca noi trecem orbeste prin rutina zilnica” spune el. "Exista o serie de remedii pentru aceasta situatie. Unele persoane pot avea un sentiment de implinire daca isi stabilesc obiective personale si lucreaza pentru a le pune in practica intr-un mod constient. Altele pot avea nevoie sa fie cu ochii in patru pe parcursul anumitor evenimente - de exemplu sa aprecieze comportamentul plin de bunatate al unei alte persoane - pentru a marca trezerea timpului."

S-a demonstrat, de asemenea, ca cultivarea mindfulness printr-o practica de meditatie reduce nivelul de stres, stimuleaza functiile cognitive si imbunatateste memoria si atentia. De asemenea, s-a docedit ca terapia pe baza de mindfulness este un remediu eficient pentru depresie si anxietate.

"Atentia este adesea afectata la persoanele care sufera de stres sau depresie - mintea lor rataceste in timp ce ei isi rumega problemele, ceea ce le poate agrava si mai mult situația." spune Meyers. "Cercetarea (privind perceptia timpului) evidentiaza inca un beneficiu al practicii mindfulness: ne permite sa apreciem mai bine evenimentele si oamenii din jurul nostru, fara a mai avea senzatia ca ne traim zilele intr-o ceata.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

SARMISEGETUZA SI SECRETELE EI