Treceți la conținutul principal

Gustul dulce


Gustul dulce apare din combinarea elementelor pămant şi apă. Prin natura lui, acest gust este de natură sattvică. Deaceea mancarea dulce este hrănitoare, aduce bunăstare şi mulţumire. Gustul dulce aduce organismului calorii, inlătură starea de nervozitate – ce apare pe fondul lipsei de glucoză, ajută in caz de hiperaciditate, face ca pielea să aibă o culoare sănătoasă şi vindecă afecţiuni specifice tipologiei Vata(aerul) şi Pitta(bila)
Gustul dulce măreşte umoarea Kapha (limfa) şi micşorează Pitta(bila) şi Vata(aerul)- (K+PV-). Acest gust are capacitatea de a crea şi de a intări ţesuturile şi energia Ojas din fiinţă. Măreşte longevitatea, fiind capabil să blocheze vasele de sange, iar natura lui rece domoleşte digestia şi armonizează mintea.
Alimentele dulci contribuie la formarea ţesuturilor corpului (sangvin, gras, muscular şi măduvă), făcandu-ne să ne simţim mulţumiţi şi satisfăcuţi atat fizic cat şi emoţional.
Caracteristicile specifice gustului dulce sunt: greu, rece şi uleios.
in exces, gustul dulce ne face să ne simţim greoi şi somnoroşi, dezvoltă limfa şi produce boli specifice tip Kapha, cum ar fi: obezitate, diabet, pierderea apetitului, blocarea circulaţiei, indigestie, edem, congestie respiratorie, somn excesiv, viermi intestinali, etc. in timp face să se acumuleze toxine (Ama) in ţesuturi, ducand in final să apară tumori canceroase.
in plan emoţional dulcele provoacă satisfacţie dacă nu este consumat excesiv, caz in care duce la mulţumire, lene, hrăneşte lăcomia şi insatisfacţia. Acest gust generează ataşamentul faţă de fiinţe şi lucruri, ceea ce va duce mai tarziu la neimpliniri şi suferinţe.
in plan subtil, acumularea armonioasă in aura fiinţei a gustului dulce aduce intotdeauna o stare plăcută de mulţumire şi satisfacţie. Excesul de energie subtilă corespunzătoare gustului dulce ne conduce către stări de indestulare, confort, complacere, opacitate, lipsă de sensibilitate faţă de celelalte fiinţe, stări de zăpăceală, de imprăştiere.
Conform scrierilor maeştrilor spirituali, fiinţele umane care vor să evolueze spiritual, trebuie să se ferească şi să sublimeze această energie stagnantă a gustului dulce, pentru a nu fi inrobiţi de stări de ataşament faţă de planul fizic, de plăceri efemere sau de fiinţe, lucruri care i-ar distrage de la evoluţia lor spirituală.
O stare de detaşare armonioasă ne ajută să ne bucurăm de toate aceste lucruri şi fiinţe cu care venim in contact, fiind in acelaşi timp, mai mereu, intr-o stare de prezenţă, de AICI şi ACUM, de adorare a tot ceea ce este armonios şi Divin integrat.
Exemple de alimente dulci: cereale (grau, orez, ovăz, făina de porumb şi de secară). Aceste cereale trebuiesc să fie gătite, cele procesate nefiind recomandate. Alimente ce conţin carbohidraţi, cum sunt mierea, siropul de arţar, zahărul nerafinat; cartofi, morcovi, cartofi dulci, sfeclă, produse lactate nefermentate, fructe proaspete dulci, fructe uscate, alune, nuci, etc.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?