Doreşti să te schimbi...în ce?



Când vine momentul în care dorinţa de schimbare ne loveşte subit, simţim că putem muta şi munţii din loc şi suntem entuziasmaţi la ideea că, în sfârşit, suntem suficient de motivaţi încât să avem tăria de a transforma viaţa. Problema este că această dorinţă de schimbare chiar dacă este curajoasă, este formulată mult prea vag pentru a avea şanse reale să fie pusă în aplicare. Vreau să mă schimb este fraza pe care o auzim cel mai des, dar când vine vorba să intrăm în detalii şi să enunţăm exact ceea ce am dori să devenim, nu reuşim să punem degetul pe rană. În schimb, ne limităm la formule generale: îmi doresc să fiu sănătos, fericit, mai suplu, mai competent, mai apreciat de şef sau de anturaj etc. Cum putem să ne formulăm în termeni mai exacţi dorinţele pentru a le pune mai uşor în practică?
Putem apela la o tehnică în trei paşi care ne ajută să ne fixăm obiective clare pornind de la schimbarea pe care ne-o dorim iniţial. Să aplicăm această tehnică la un exemplu din cele de mai sus.


Primul pas - identificarea obstacolelor. Să spunem că ne dorim mai multă apreciere din partea celor din jur. Chiar dacă avem o personalitate interesantă, suntem spirituali şi ne împrietenim repede, aceste trăsături, chiar dacă sunt foarte importante, nu ne pot construi o reputaţie pozitivă dacă nu sunt însoţite de alte calităţi pe care le dobândim sau le pierdem cu timpul precum punctualitatea, generozitatea, francheţea. Aşa că degeaba spunem că ne dorim mai multă apreciere dacă nu ne corectăm obiceiurile proaste şi ne bazăm doar pe calităţile înnăscute. Probabil că nu suntem suficient de apreciaţi sau plăcuţi pentru că întârziem sau anulăm aproape de fiecare dată întâlnirile programate. Ori mergem tot timpul pe ocolişuri şi nu spunem lucrurilor pe nume, iar apoi relaţiile se complică, fiindcă ajung să fie bazate pe minciuni sau complezenţă.

Pasul doi - soluţii mici pentru schimbări mari. A spune că, peste noapte, poţi să devii o persoană punctuală, deşi obişnuieşti să încalci de fiecare dată sfertul academic, e o minciună gogonată. Trebuie să îţi păstrezi realismul şi să fii conştient că pentru obiceiurile proaste, trebuie să lupţi cu remedii care acţionează treptat, dar constant. În loc să îţi propui să ajungi la timp (nu te vei ţine de cuvânt şi apoi te vei descuraja şi vei lăsa totul baltă), propune-ţi să nu depăşeşti zece minute de întârziere şi să începi să te pregăteşti pentru întâlnire cu un sfert de oră mai repede decât o faci de obicei. Vei vedea că ai şanse mari să nu mai întârzii deloc dacă aplici aceste reguli de fiecare dată.

Pasul trei - cere feedback. Perspectiva unei persoane în care ai încredere te poate ajuta să vezi lucrurile din alt unghi şi să vezi mai clar ceea ce trebuie sau nu să corectezi. Probabil că te concentrezi pe anumite aspecte care, în realitate, sunt minore şi ignori alte aspecte negative care ies mult mai mult în evidenţă în ochii celor din jur. Părerea cuiva din exterior îţi va clarifica aceste îndoieli.

Putem să aplică această tehnică pentru fiecare dorinţă în parte. După câteva săptămâni, sunt sigură că îi veţi observa efectele. Iar partea cea mai bună e că odată ce ne obişnuim să gândim în acest mod, vom reuşi ne punem în practică dorinţa de schimbare mult mai repede şi mai eficient decât atunci când doar stăm şi visăm la un comportament curăţat de obiceiuri care nu ne fac bine şi ne împiedică să fim mulţumiţi de noi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

SARMISEGETUZA SI SECRETELE EI