Nivelurile dezvoltarii tale personale si suferinta


Pe fiecare nivel simti fericirea respectiva a acelui nivel, apoi universul e naspa si iti ia aceea fericire. Apoi incepi sa ceri “cum sa fac sa fie ca inainte?”  Dar asta doar pentru ca nu ai auzit ca scopul universului e sa te duca spre fericirea urmatoare, care e mai importanta, mai intensa, mai profunda, mai aproape de Eu-l tau spiritual.
Pe fiecare in parte universul il motiveaza altfel. In functie de nivelul pe care tu te afli, in functie de fericirea pe care doresti sa o pastrezi, universul o sa iti dea alte “probleme” ca sa te trezesti si sa mergi mai departe in calatoria evolutiei tale.
Pe primul nivel de evolutie oamenii cauta disperati sa se simta in siguranta, sa aiba bani, sa aiba mancare, etc.  In viata acelor oameni tot timpul o sa existe umbra fricii zilei de maine, teama ca maine o sa ramana fara servici, ca o sa ramana fara bani pana la salariul urmator, etc.
Daca simti aceasta teama atunci universul vrea sa iti spuna ca deja e momentul sa mergi mai departe si sa treci pe urmatorul nivel, deja ai simtit cum este sa fii in siguranta, ai avut si mancare, ai avut si salar, dar daca ramai multumit doar cu asta, e prea putin din tot ce poti tu ca fiinta umana. Asa ca universul iti spune (in modul sau) ca e cazul sa mergi mai departe si sa iti asculti chemarea, vocea interioara care iti spune ce anume te-ar face mai fericit.
Daca nu asculti aceea chemare interioara, teama si problemele legate de siguranta materiala, o sa ramana si in timp o sa creasca. Universul nu te va abandona pe acest nivel, asa ca o sa traga de tine si o sa tot te “bombardeze” cu provocari pana cand te trezesti la realitate si iti depasesti dorinta de a ramane pe loc. 

Lectia
Lectia primului nivel pe care refuzi sa o inveti este detasarea de nevoia de siguranta prin comunicarea empatica cu oricine, acceptarea celorlalti asa cum sunt. Frica apare din senzatia de separare de ceilalti, cand ii vezi pe ceilalti ca pe adversari si nu ca pe parneri si prieteni.  Invatarea acestei lectii te duce automat pe nivelul doi si iti rezolva orice probleme financiare si de siguranta. 
Exercitiu
Alege din trecutul tau o persoana care nu ti-a placut la inceput dar apoi te-ai simtit apropiat de ea. Observa ce anume s-a schimbat in tine, independent de aceea persoana, dupa ce ai inceput sa simti ca te apropii de aceea persoana. Ia acel sentiment de apropiere si imagineaza-ti ca il ai in tine de fiecare data cand te gandesti la alte persoane pe care nu le accepti. Asta o sa schimbe totul. Fa exercitiul asta zilnic, de fiecare data cand simti ca nu iti place o persoana.
 

Apoi sunt oamenii care au depasit nevoia de siguranta, au trecut pe nivelul urmator unde totul tine de acceptare, comunicare, relationare, emotii primare. Acolo lupta ta cu universul este teama ta de abandon. Daca nu te simti acceptat complet, daca simti ca nu poti comunica cu oamenii, daca simti gelozie, teama de a fii respins, teama de singuratate, atunci universul deja iti spune ca te multumesti cu prea putin si ca e cazul sa evoluezi.
Tine minte o regula, tot timpul vei obtine cu usurinta tot ceea ce se gaseste pe un nivel, doar dupa ce l-ai depasit. Cand esti pe nivelul respectiv, esti acolo ca sa ii inveti lectiile, dar nu ai obtinut tot ce iti ofera acel nivel. Ca la scoala, daca esti in clasa a treia atunci stapanesti foarte bine materia de clasa intai si doi, dar inca ai de dat teste si de invatat lectii din clasa a treia.
 
Lectia
Lectia pe care refuzi sa o inveti este acceptarea propriei persoane. In general cine stagneaza pe acest nivel si simte ca e tot timpul la limita sa fie respins, abandonat, de fapt inca nu se accepta asa cum este. Asta e din cauza tuturor regulilor pe care societatea, parintii, religia ti le-au bagat in cap cand erai prea mic ca sa te opui. Asa ca acum, de fiecare data cand faci ceva tu evaluezi daca e corect sau gresit, dupa criteriile pe care ei ti le-au bagat cu forta in cap. Dar daca criteriile acelea sunt false? De unde ai certitudinea ca nu sunt doar reguli ale trecutului care in prezent si in viitor nu mai au valabilitate? Ma accept pe mine doar daca nu gresesc, dar cine zice ca gresesc cand regulile sunt facute de mine? Daca sunt facute de altii si acceptate de mine, e usor sa gresesc. Dar ce fel de om as fii daca as trai viata mea dupa cum o doresc altii, dupa regulile lor.  Imi place mult o replica “Nu imi dati sfaturi, stiu sa gresesc si singur!”  nu mai stiu cine a zis-o dar aceasta replica explica cum sa traiesti liber dupa propriile tale reguli. Doar asa ai sansa sa te accepti pe tine asa cum esti, fara sa mai simti apoi nevoia sa te sabotezi si sa traiesti cu teama abandonului.
  
Exercitiu
Alege un moment din viata ta cand te-ai simtit complet acceptat, cand ai simtit ca esti iubit neconditionat. Apoi simte in tot corpul ceea ce simteai atunci. Doar observa senzatia aceea de acceptare, iubire neconditionata. Apoi imagineaza-ti in fata ta o oglinda uriasa, in care e imaginea ta. Ia aceea acceptare si iubire neconditionata si pune-o in oglinda. Fa in mintea ta aceasta magie, ca si cand cel din oglinda te iubeste si te accepta neconditionat. Esti tot tu acolo, simte cum tu te accepti si te iubesti neconditionat, simte ca esti prietenul tau cel mai bun.
 
Pe nivelul urmator o sa te simti ca iti pierzi increderea in tine si ca nimeni nu te priveste ca pe un om important, valoros, ca esti un nimeni, fara nici un rost in lume. Daca simti asta, deja stii cum se simte cand esti valoros, cand esti important. Iti doresti sa simti ca ai incredere in tine pentru ca uneori ai avut incredere si ai vazut ce fain este cu ea. Asa ca devine obsesia ta sa ai incredere in tine, simti ca asta e toata lumea ta, ca asta e fericirea cea mai mare. Asa ca te tii cu dintii de acest nivel, iar universul zice “lasa ca ii arat eu ca nu e asa importanta nici asta” si iti trage suturi in f..d ca sa te duca mai departe.
Lectia
Acest nivel este cel al valorii personale. Increderea in sine este doar emotia care o simti cand tu consideri ca ai valoare personala. Daca tu nu dai “doi bani” pe tine, atunci nu ai incredere in tine. Universul si-a dat seama ca ai simti ce fain este sa te simti puternic, sa simti ca ai incredere in tine, asa ca acum iti arata ca poti avea increderea in tine doar cand treci de testele acestei clase, acestui nivel. Doar cand urci pe nivelul urmator. Asa ca pana acum a fost doar un “demo” in care ai vazut ce fain e sa te simti puternic. Dar lectia ta este sa nu fii doar puternic si tiranic. Cei care nu au trecut aceasta lectie, cei care se lupta sa fie pe acest nivel uneori transforma puterea in tiranie. Sunt agresivi si dominatori, se simt superiori si ii percep pe ceilalti ca fiind inferiori si slabi. Asta pentru ca le lipseste ingredientul de pe urmatorul nivel: iubirea.  Lectia ta pe acest nivel este sa refuzi puterea. Daca puterea iti place, dar nu ai trecut la nivelul iubirii, atunci puterea ta risca sa devina tiranica. Esti doar un sef care abuzeaza de puterea lui, care si-a gasit scuze pentru ca se poarta dur cu cei din jur.  Universul o sa te puna tot timpul in inferioritate fata de alti sefi peste tine, o sa te puna uneori in pozitia de a risca sa pierzi acel sentiment de putere. Asta pana activezi si nivelul urmator. Doar de pe nivelul urmator, poti avea tot ceea ce e pe nivelul anterior. Retine aceasta regula, o sa o repet de o mie de ori daca e nevoie.
 
Exercitiu
Alege un moment in care ai simtit foarte multa incredere in tine. Cauta in trecutul tau si descopera un asemenea moment de incredere, toata lumea a simtit macar o data increderea in sine. Dupa ce ai descoperit acel sentiment de incredere si putere interioara, cauta un moment in care ai simtit ca esti iubit si ca iubesti neconditionat. Poate ca ai iubit o persoana, un animal, un obiect, nu conteaza ce anume. Important e sa fie iubire si nu posesiune. Sa simti ca doar binele acelei persoane/animal/obiect conteaza pentru tine.  Apoi ia intr-o mana senzatia de incredere in tine si in cealalta senzatia de iubire si priveste-le in mintea ta. Pe masura ce le privesti in mintea ta, imagineaza-ti ca ele se contopesc pentru ca doar asa tu poti evolua. Observa cum mainile tale se apropie si cum increderea si iubirea se unesc si se transforma in ceva puternic si armonios. Apoi uneste palmele in zona pieptului si inspira in corpul si mintea si emotiile tale cele doua emotii unite.
 
 
Atentie, aceste niveluri nu sunt separate. Poti simti mai multe frici pe mai multe niveluri de dezvoltare, toate in acelasi timp. E normal asa. Asta inseamna ca oscilezi intre un nivel si altul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?