Cearta este productiva?!

Tot hartuindu-l si argumentand vei reusi poate sa-l incurci pe interlocutor, dar victoria ta va fi desarta, fiindca nici o data nu vei reusi sa-l faci pe adversarul tau sa fie sincer de acord cu tine” Benjamin Franklin.
Discutiile contradictorii foarte rar reusesc sa solutioneze un conflict de idei. Discutand ai putine sanse sa-l faci pe celalalt sa inteleaga de ce nu are dreptate. In noua cazuri din zece, fiecare dintre adversari ramane cu convingerea ca el are dreptate.

Intr-o zi, Lincoln a spus: “Omul care vrea sa se ridice nu are timp de pierdut in certuri. Acestea inacresc caracterul si te fac sa-ti pierzi controlul asupra ta. Nu te teme sa faci conccesii. Mai bine sa cedezi calea unui caine decat sa te muste certandu-te cu el, fara sa vrei sa-l lasi sa treaca. Caci chiar omorand cainele, nu vei anula efectul muscaturii”.

Cel mai bun mijloc de a triumfa intr-o cearta este de a o evita!
Evita sa incepi prin “Iti voi dovedi…” caci in perceptia celuilalt, aceasta abordare vrea sa spuna “Sunt mai destept decat tine. Te voi convinge eu”.
Daca vrei sa inveti ceva pe cineva, fa-o, dar fara aerul de superioritate. Lordul Chesterfield ii spunea fiului sau “Fii mai intelept decat altii, daca poti; dar nu o arata”. Pentru a atrage atentia, atunci cand nu esti de acord cu opinia cuiva, incearca sa te exprimi fara a-i aduce celuilalt ofense.


De asemenea, evita pe cat posibil folosirea unor cuvinte si expresii care implica o parere definitiva, precum: “desigur”, “inteleg” sau “sunt sigur ca…”.


Fiecare persoana este subiectiva si partiala in gandire, si foarte rar este de acord sa-si schimbe opiniile despre credinta religioasa, despre marca automobilului preferat. etc, in ciuda argumentelor aduse de altii. A-i spune cuiva in fata ca greseste este, poate, cea mai dezastuoasa tactica.

Daca vrei neaprat sa-l faci pe celalalt sa inteleaga ca nu nu esti de acord cu parerea sa, ii poti transmite asta printr-o privire, o intonatie sau un gest, la fel de bine ca si prin cuvinte. Daca ii spui in fata ca nu are dreptate nu vei face decat sa-i dai o lovitura de gratie inteligentei sale, judecatii sale, amorului propriu. Chiar daca argumentele tale sunt solide si bine expuse, nu vei reusi sa-i schimbi convingerea, pentru ca in conceptia sa l-ai jignit.

Daca vrei sa atragi pe cineva de partea ta, trebuie sa-l convingi ca-i esti prieten. Adopta o atitudine cordiala, binevoitoare si intelgatoare, si cu siguranta vei avea numai de castigat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?