Cearta

 
Schimbarea modului in care te certi nu este usoara, dar, odata obtinuta, poate aduce beneficii pe termen lung in relatia ta.
Daca alegi sa-ti exprimi sentimentele intr-un mod constructiv, care sa aiba la baza dorinta de comunicare si nu pe cea de repros sau impunere a vointei proprii, vei reusi sa creezi apropiere intre tine si persoana iubita.
Iata cele mai importante sfaturi pentru a transforma o cearta intr-un dialog constructiv:
 

Nu uita ca orice conflict implica doua parti

 
O cearta este un conflict la care ambii parteneri contribuie fie prin deschiderea subiectului, fie prin anumite reactii. Pentru a putea transforma o cearta intr-un dialog, ambii parteneri trebuie sa identifice momentele care deschid calea pentru resentimente mai vechi.
Inlocuieste reprosurile adresate celui care a gresit cu o discutie despre sentimentele cauzate de acele actiuni. Este important sa comunici cum te-a afectat situatia si cum incerci sa o rezolvi.
Daca reusesti sa incepi propozitiile cu "Eu" in loc de "Tu", ai facut deja primul pas important.

 

Lasa mandria deoparte

 
Adesea, compromisul este sacrificat de mandria cuplului implicat intr-o cearta. Rezolvarea unui conflict nu tine dovedirea punctuala a greselilor celuilalt. Daca lasi mandria deoparte si te concentrezi asupra unei solutii care sa te faca sa te simti mai bine, ai inceput deja sa transformi cearta intr-un dialog.
Atunci cand cei doi oameni care se cearta sunt concentrati sa "castige" disputa, relatia pierde, indiferent de castigator.
Tipetele in timpul unei certe sunt doar o incercare de a te impune. Evita tonul ridicat daca vrei sa rezolvi cu adevarat problema, intr-un mod care sa nu raneasca pe niciuna dintre persoanele implicate.
 

Nu deschide dispute vechi

 
Cand cearta a inceput, nu trebuie sa redeschizi dispute vechi. Concentreaza-te asupra problemei care a creat noua disputa.
Daca aduci vorba despre greseli mai vechi ale partenerului, vei pierde complet bunavointa acestuia de a dialoga si vei transforma discutia intr-o confruntare acuzat-acuzator.
Disputele mai vechi trebuie abandonate, daca vrei ca relatia ta sa aiba un viitor. Repetarea unei dispute pe aceleasi motive va duce doar la crearea unui zid intre parteneri.
 

Ia o pauza

 
Daca simti ca nu te mai poti controla si furia te cuprinde, incearca sa iei o pauza de la dialog.
Dupa putin timp in care te "racoresti" poti incerca sa discuti din nou cu partenerul. Atunci cand parasesti discutia, nu-l lasa pe partenerul tau sa creada ca ai incheiat dialogul, explica-i doar ca e mai bine ca reveniti asupra subiectului a doua zi.
Scopul unei pauze este calmarea ambilor parteneri, care sa poata discuta apoi calm probleme fiecaruia.
 

Nu presupune ca stii ce gandeste celalalt

 
In timpul unei certe, este cel mai usor sa hotarasti ca stii ce gandeste de fapt celalalt. Deschide calea comunicarii.
Presupunerile bazate pe actiuni ale partenerului interpretate de tine in timpul certii vor fi intotdeauna negative si poti inteti conflictul fara sa ai un motiv real.
Asculta intotdeauna ce are de zis persoana cu care incerci sa comunici si formuleaza-ti raspunsul abia atunci cand a terminat de vorbit. Daca iti dai ochii peste cap si incepi sa iti formulezi contraargumente, ai incetat sa-l mai asculti cu adevarat pe celalalt.
 
Nu toate conflictele pot fi rezolvate. Unele diferente sunt atat de puternice, incat nu va putea exista niciodata un compromis intre parteneri. Un cuplu poate locui impreuna si poate fi fericit chiar in prezenta unui confict nerezolvat. Faptul ca accepti diferenta de opinie a partenerului, fara sa introduci in discutie conceptele de "bine" si "rau", este suficient pentru a putea continua relatia in termeni buni.
Indiferent de cum ai rezolvat conflictele pana acum, nu este niciodata prea tarziu sa schimbi ceva la modul in care porti un dialog pentru rezolvarea unei neintelegeri. Poti asculta cu mai multa atentie punctul de vedere al partenerului si poti sa fii mai intelegator.
Rezolvarea conflictelor intr-un mod constructiv va contibui la longevitatea si calitatea relatiei tale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

SARMISEGETUZA SI SECRETELE EI