HUBBLE A SURPRINS COMETA ANULUI 2013





Vizibilă, acum, abia ca un punct tremurat de lumină, cometa va deveni, pe finalul lunii noiembrie, cel puţin la fel de strălucitoare ca şi Luna pe cerul nostru. 

Cu ajutorul datelor tocmai obţinute de Hubble, astronomii estimează că mingea de lumină măsoară până în şase kilometri lăţime, iar coada de gaz şi praf stelar care înconjoară nucleul ar avea un diametru de aproape 5.000 de kilometri (mai mult decât continentul australian).

 Pe măsura ce cometa se apropie de Soare, în lunile care urmează, suprafaţa îngheţată a nucleului ei se va încălzi şi se va topi, iar gheaţa se va transforma în jeturi de gaze şi praf; bulgărele din jurul cometei va deveni mai dens şi mai mare, pe măsură ce se apropie de Soare.

Astronomii cred că aceasta ar putea fi prima călătorie a cometei ISON în sistemul nostru solar, venind de la marginile acestuia, dintr-o „rezervaţie” îngheţată de miliarde de comete aflate în hibernare. 

Calculele orbitale realizate în funcţie de gravitaţia exercitată de Soare (care atrage cometa) arată că traiectoria acesteia o va aduce foarte aproape de steaua noastră pe 28 noiembrie. 

 ISON va plonja la peste 1.100 de kilometri distanţă de Soare şi apoi se va întoarce în afara sistemului nostru solar, probabil oferind un spectacol celest remarcabil.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?