Zece sfaturi de urmat
Ca orice bun lucru bun pe care il poti face pentru tine, dar nu il faci si dezvoltarea personala este un subiect care desi este pe buzele tuturor, putini il aplica cu adevarat.
Motivele sunt de la cele mai banale (nu am timp), la cele mai legitime (nu stiu cum anume imi va fi util acest sfat).
Dezvoltarea personala nu este un subiect TABU si nicidecum nu este un subiect pe care au voie sa il discute doar cei care au bloguri pe partea asta.
Oricine se poate dezvolta personal, totusi putini o fac. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor nu aplica nici macar dintre cele mai banale, dar totusi eficiente, sfaturi de dezvoltare personala.
Pe baza acestei lipse de actiune, m-am decis sa colectionez 10 sfaturi de dezvoltare personala pe care probabil nu le-ai respectat sau nu le-ai aplicat niciodata, din diverse scuze sau motive. Motivul si scuza nu ma intereseaza in mod necesar, ceea ce ma intereseaza este sa iti arat ca ti-ar fi putut fi utile.
1. Apuca-te de un singur lucru pe rand si du-l pana la capat.
Orice idiot poate incepe un lucru, insa e nevoie de un om destept sa il finalizeze.
Cand spun idiot ma refer si la mine, deci nu trebuie sa te simti jignit. Am inceput multe lucruri in viata aceasta si doar o parte dintre ele le-am dus la capat.
In ultimul timp imi impun sa nu mai incep alte proiecte daca nu reusesc sa le finalizez sau sa le imbunatatesc pe cele pe care le am deja.
Ratiunea este foarte simpla: pornind foarte multe lucruri, iti este mai usor sa iti pierzi concentrarea si sa aduni munti de task-uri ale caror termene limita expira.
Presiunea pe care o resimti in urma nefinalizarii unui proiect sau task se rasfrange asupra productivitatii tale per total.
Cand ai prea multe pe cap te simti presat de timp si s-ar putea sa ai si un atac de panica, pentru ca nu stii daca o sa termini totul la timp. Crede-ma nu vrei sa traiesti asa ceva.
Eu am suferit de problema concentrarii foarte mult timp si acest lucru s-a vazut in calitatea si consistenta muncii mele.
Acum rand pe rand renunt la ceea ce stiu ca nu imi mai este util, ca nu pot sa il duc la capat, ca nu pot sa il fac bine sau cel putin asa cum mi-as dori eu.
E frumos sa fii bagat in multe, dar si mai frumos este sa ai o finalitate, daca nu, esti doar un om care incalca zeci de promisiuni si iti ranesti prietenii, doar pentru ca ai facut exces de zel si credeai ca poti sa duci mai multe decat poti duce de fapt.
2. Fa mai multe exercitii fizice.
Energia nu se pierde, energia se transforma.
Miscandu-te mai mult, in final ajungi sa “duci mai mult la efort”.
Stii tu, e ceva contraintuitiv cu exercitiile acestea. Doar facand mai mult efort o sa poti face mai mult efort.
Investind mai mult timp pana si in cele mai banale activitati fizice, ii dai o sansa corpului tau sa produca energie.
E penibil sa fii tanar si sa gafai cand urci 3 etaje pe scari, crede-ma, am fost acolo. E penibil sa nu poti sa fugi sa prinzi un autobuz pentru ca nu mai ai zvac pentru un sprint.
Practica un pic de cardio, fa un pic de efort ca sa iti oferi sansa de a nu fi penibil :)). Stiu, insist pe ideea de penibil, dar daca tu ai vedea o alta persoana care gafaie, care nu poate sa dea un pic din picioare mai repede ca sa prinda au autobuz si tu l-ai judeca. Nu-mi zi ca nu e asa. :)
3. Sparge in pasi mici sarcinile complicate care crezi ca vor dura mult.
Nu stim sa estimam cat anume dureaza un proiect. Suntem foarte slabi in general la estimari si calcule bazate pe experiente precedente. Pentru ca foarte probabil nu ai 30 de ani de experienta in domeniu si nici nu ai vazut tot ceea ce se poate intampla, mai mult ca sigur stai si tu prost cu estimarile. Mi se pare si normal, e ceva uman.
Eu imi demonstrez de fiecare data cand evaluez un proiect mare, reusesc sa supraevaluez cat de repede o sa ma misc.
Cand ai un proiect care dureaza mai mult de 3 ore ca sa il realizezi, sparge-l in bucati. Pur si simplu o sa iti fie mai usor sa iti dai seama cum ar trebui sa te organizezi.
De asemenea, spargand in bucati un task dificil/complicat, iti este mai usor sa elimini pasi din el sau sa externalizezi/delegi.
Daca vrei sa devii extrem de eficient, invata cum sa le dai de lucru altora fara sa isi dea seama (stiu sunt meschin, dar asta inseamna delegare eficienta), nu cum sa iti dai singur de lucru, fara sa stii cand o sa termini mai precis.
Inca duc lupte cu regula asta, dar simt ca ma coordonez din ce in ce mai bine si nu dau gres decat atunci cand nu reusesc sa imi aloc energie.
4. Cunoaste in detaliu inainte de a trage concluziile.
Suntem magnifici in a judeca o situatie inainte de a-i cunoaste toate componentele. Crezand ca avem darul de a previziona si de a decide care va fi soarta lucrurilor, ne hazardam in lansarea de concluzii cu gandul ca cineva o sa ne considere buni planificatori sau strategi versatili.
Atunci cand problemele stau de fapt in detalii, concluzia mi se pare inutila.
Analizeaza o problema interesanta sau pe care nu a reusit altcineva sa o rezolve, in detaliu.
Incearca.
Incearca sa privesti din mai multe unghiuri sau si mai bine, foloseste strategii oblice atunci cand simti ca ai ajuns intr-un impas cu analiza ta.
Devino acel om care stie sa faca pe Sherlock Holmes, care este de parere ca detaliile formeaza imaginea de ansamblu, iar detalii reprezinta de fapt povestea.
5. Nu judeca o persoana dupa prima impresie.
Oamenii sunt ciudati si frumosi si tu esti la fel de ciudat si frumos.
Asta te face unic.
Nu semeni cu nimeni si cu nimic de fapt.
Esti tu.
Cum tu nu vrei sa fii judecat gresit, nici altii nu doresc acest lucru.
Nu poti decide daca iti place sau nu o persoana de la primul contact. Ma rog poti decide, dar cred ca pierzi multe.
Asa cum ti-am recomandat sa cunosti o problema in detaliu, asa iti recomand sa cunosti si o persoana in detaliu inainte sa tragi o concluzie.
Cand eram in AIESEC am invatat un joculet extrem interesant de Get to Know Each Other (GTKEO), acesta se numea River of Life si era in felul urmator:
- deseneaza pe o foaie A4 o linie serpuita asemenea unui rau.
- capatul stang reprezinta startul vietii tale, capatul drept reprezinta punctul in care te afli acum.
- incepe dinspre capatul stang.
- adauga atunci cand curba este in sus momente fericite sau de care esti mandru din viata ta.
- adauga atunci cand curba este in jos momente nefericite sau dificile din viata ta
- continua sa adaugi evenimente in ordine cronologica pana ajungi in momentul prezent.
- fii sincer.
- fa acest joc cu alte cateva persoane.
- vorbeste mult despre tine (30 de minute sa zicem)
Foarte multe. Descoperi ce ai in comun cu o anumita persoana. Descoperi ce trairi puternice a avut de-a lungul vietii. Inveti foarte multe despre educatia unui om si inveti foarte multe despre ce fel de alegeri a facut aceasta persoana de-a lungul vietii.
Pentru mine acest joc a echivalat cu o noua paradigma pentru mine, eliminarea oricarei prejudecati pe care as putea-o avea, fata de o persoana cu care nu am facut acest joc sau cu care nu am stat cel putin o ora de vorba.
Jocul functioneaza perfect atunci cand toata lumea implicata alege sa fie sincera si vulnerabila, pentru ca doar ne lasam sa fim vulnerabili ajungem sa fim cunoscuti cu adevarat.
Eu asa cred, eu asa simt.
Pentru mine functioneaza.
6. Alege-ti prietenii.
Avem luxul si libertatea de a alege pe cine vrem noi sa lasam in lumea noastra mica si ciudata.
Acei oameni carora le permitem sa ne descopere de obicei ne devin si prieteni. Cei care raman alaturi de tine devin prieteni adevarati, mai ales daca nu te uita atunci cand iti este greu sau te iarta atunci cand gresesti.
Avem posibilitatea de a fi prieteni cu ce fel de oameni vrem noi.
Daca acum nu ai prieteni sau ai prea multi care nu prea te ajuta, te afli in locul nepotrivit sau faci tu sigur ceva gresit.
Ai libertatea, sau mai bine zis luxul, de a fugi dintr-un grup in altul.
Chiar daca nu crezi ca asa este, ca esti limitat, eu sunt de parere ca orice limitare de anturaj este autoimpusa.
Tu decizi cine iti stie secretele.
Daca decide altcineva in locul tau, ai o problema si ar trebui sa te trezesti.
Te rog nu te plange ca doar cu oamenii astia te poti descurca, esti mai bun de atat.
7. Adapteaza sfatul in functie de personalitatea ta proprie.
Tot ce ti-am spus eu pana acum poate functiona si pentru tine, doar ca trebuie sa fii un pic mai creativ. Eu intotdeauna o sa iti spun practic ceea ce as face eu. Eu imi proiectez propriile crezuri si experiente prin articolele acestea.
Tu trebuie sa preiei doar ce ti se potriveste sau doar ce iti poate fi util.
Daca faci asta, o sa incepi sa te dezvolti, pentru ca intelegi faptul ca dezvoltarea personala este intr-adevar, ei bine, persoanala. Adica individuala si inimitabila.
Chiar daca ai face exact ceea ce am facut eu, nu o sa ajungi unde am ajuns eu. Poti sa ajungi mult peste mine sau mult sub mine.
Intelege te rog acest aspect, pentru ca multi il sar: ORICE SFAT PE CARE IL PRIMESTI TREBUIE ADAPTAT!
OK? :)
Sper ca ai bagat la cap, pentru ca iti va fi foarte util daca vei invata sa iti personalizezi lectiile de viata ale altora.
Poti sa modelezi succesul altora, doar daca intelegi cum sa ajungi tu un om de succes prin mijloacele proprii.
8. Mananca mai sanatos.
(Cel mai bun sfat, dar si totodata cel mai vag?)
Ce inseamna sanatos? Mai putin, mai mult, mai cu fructe, mai fara fructe. Vezi tu, fiecare are PROPRIA VARIANTA.
Nimeni nu iti poate spune ce inseamna sa mananci mai sanatos, poate sa iti spun doar ceea ce crede el ca inseamna sa mananci mai sanatos sau ceea ce a functionat pentru el.
Nutritionistul intelege cum functioneaza alimentele, insa nu iti poate garanta ca vor avea acelasi efect asupra ta.
Corpul tau e diferit de al meu, iar stilul tau de viata este diferit de al meu, deci nu putem sa mancam amandoi aceleasi chestii ca sa fim la fel de sanatosi.
De fapt sintagma de “mancat sanatos” mi se pare stupida, pentru ca nu ai o dimensiune sau niste coordonate si pentru ca nevoile tale sunt intr-o continua schimbare.
Da, iti recomand sa devii mai atent la alimentatie, dar atunci cand incepi sa te documentezi te rog nu mai asculta sfaturile prietenilor tai in materie de nutritie sau cel putin fii mai sceptic.
Eu m-am decis sa aplic pe propriul meu corp dieta care este prezentata in aceasta carte. Sunt sceptic, dar m-am decis sa incerc timp de 2 luni.
Respectarea unei diete, chiar daca nu este eficienta atrage dupa sine cateva lectii de valoare:
- inveti sa fii disciplinat (sa te abtii, sa respecti un protocol, sa faci ceea ce e in interesul tau)
- inveti sa fii atent la ceea ce trimiti in stomac
- inveti sa spui nu (la mancare si la sfaturile altora)
- inveti sa creezi sau sa inlocuiesti un obicei
“Adultii dorm in medie aproape 1/3 din viata lor.
Daca ai dormi mai putin, ai avea timp sa faci mai multe.
Daca dormi 8 ore/zi este ideal.”
Aceste 3 truisme iti ascund de fapt care este secretul somnului. Rahat, incep sa te aburesc si eu, nu este niciun secret.
In loc sa tintesti sa dormi mai putin, ca sa ai mai mult timp sa procrastinezi, mai bine tinesti sa dormi mai bine, ca sa ai mai multa energie care sa iti permita:
- sa fii mai concentrat
- mai productiv
- mai activ
- mai binedispus
Trebuie sa tii cont si de alimentatie, de stilul de viata si de ora la care adormi.
Toate aceste coordonate impreuna iti asigura un somn mai bun, nu neaparat si un somn mai scurt. Esential este sa te trezesti de dimineata 100% odihnit, nu sa te trezesti pe jumatate si sa mai treci prin 2 ore de lamentari si 2 cafele ca sa fii 100% pe picioare si apt de munca.
Florin a scris un articol bun pe tema asta zic eu, dar la fel te atentionez ca nu trebuie sa tintesti spre mai putine ore, ci mai degraba spre un somn mai bun.
10. Citeste in fiecare zi 30 de minute.
Cartile sunt in continuare (sau mai bine zis deocamdata) una dintre cele mai bune surse de informatii si de concepte.
Motivul pentru care cartile inca bat blogurile la fundul gol este ideea de “filtrare a continutului”. In majoritatea cazurilor, cartile de specialitate reprezinta sumare la ani sau zeci de ani de experiente si experimente.
Blogurile sunt relatari zilnice sau curente, despre evenimente care nu au trecut neaparat testul timpului.
Prefer oricand o carte in dauna unui blog, pentru ca am parte si de un altfel de context.
Recunosc, mi-ar placea ca tu sa citesti acest blog mai des decat citesti alte lucruri, dar daca sa citesti 30 de minute/zi ar insemna sa nu mai citesti blogul meu, te rog citeste cartea. O faci pentru tine. Crede-ma.
Tin mai mult la educatia ta, decat la blogul meu. Motivul pentru care spun asta este urmatorul:
Daca tu, educandu-te poti sa schimbi lucrurile care merg prost, o sa caut sa te ajut in realizarea obiectivului tau, indiferent de care sunt consecintele asupra mea.
Daca ai cumula toate recomandarile pe care ti le-am facut in materie de carti, ar trebui sa stai departe de blogul meu cativa ani. Totusi ar fi cativa ani in care tu ai investi in tine si as fi bucuros sa nu te mai mai am cititor. :)
Citeste 30 de minute pe zi macar, desi eu ti-am oferit idei de cum sa faci rost de cel putin o ora pentru citit.
Daca tu consideri ca citesti prea incet pentru a prinde ceva in 30 de minute, iti recomand sa inveti sa citesti mai repede. Cumpara cartea aceasta, in care ai un capitol despre speed reading.
Recent un prieten care nu era mare fan carti mi-a spus ca a devenit un impatimit al cititului, ii recomandasem cateva carti din aceasta lista.
Dupa 1 luna in care a citit probabil mai mult decat in toata viata lui spune ca se simte un alt om si ca e foarte fericit cand citeste :). Nu stiu daca o sa obtii si tu acelasi rezultat, dar sunt convins ca vei fii ceva mai fericit cand iti vei da seama cum te ajuta cititul.
Investesti deja 30 de minute intr-o gramada de alte prostii (e alegerea ta desigur), asa ca iti propun 30 de minute/zi sa faci ceva mai constructiv cu timpul tau.
Nu sunt eu in masura sa decid ce valoare va avea pentru tine cititul, va trebui tu sa iti dai seama de acest lucru.
***
Am obiceiul de a scrie mult si acum am obiceiul de a scrie rar.
Mi-am dat seama ca trebuie sa schimb felul cum “te iau”. Ai momente in care ai nevoie de un sut in fund. SI eu le am si prin scris crede-ma ca mi le dau de obicei singur.
Nu stiu cat de mult ai ascultat sau ai respectat sfaturile pe care ti le-am oferit. Sper ca macar 1 data sa fii aplicat ceva ceea ce eu ti-am recomandat.
Sunt convins ca nu ti-am produs un rau, chiar si atunci cand ti-am oferit un sfat riscant.
Am increderea ca ceea ce scriu eu si cu ceea ce faci tu te poate ajuta.
Nu vede in ceea ce scriu eu un adevar absolut, nu este. Este perspectiva mea. Este totusi un punct de vedere diferit fata de al tau sau poate cel putin mai detaliat.
Oricum ar fi, am increderea ca poti sa fii un om mai bun si poti fii un om mai bun, daca decizi sa aplici cateva lucruri de bun simt.
Acest articol cuprinde 10 idei de bun simt.
Comentarii