Frumusetea ce se vede!

 
Oare de ce unele femei sunt tot timpul frumoase, altele ocazional sau niciodată?
Bineînțeles, este vorba de cum ne simțim și cum ne percep ceilalți – simultan. Putem să ne imaginăm lumea ca o pajiște infinită în care oamenii se privesc prin lentilele unui caleidoscop personalizat pe care îl putem denumi, mai tradițional, un filtru prin care ne trăim realitatea unică și subiectivă în funcție de convingerile noastre pe care le-am acumulat de-a lungul anilor (sau vieților – pentru cititorul New-Age).

Pentru a înțelege frumusețea metafizică putem porni de la Tabula Smaragdina al lui Hermes Trimegistos care, explicat pe un limbaj mai vestic, s-ar putea traduce prin afirmația Universul este mental. Vorbind de frumusețe, putem folosi metafora oglinzii ca să înțelegem acest world-view hermetic: universul nostru mental – gândurile noastre proprii – se reflectă în exterior prin realitatea pe care o trăim, oamenii pe care îi întâlnim și care au repercusiuni asupra modului în care arătăm, ne mișcăm, ne afișăm în fața celuilalt.
 
Frumusețea fizică se poate transforma în urâțenie și acum nu mă refer la starurile care nu arată dimineața când deschid ochii la fel ca pe covorul roșu, deși și de aici ar izvorî o altă discuție – tot metafizică! Reformulez, frumusețea doar fizică, în accepțiunea ei cea mai mundan posibilă este un tablou inert care privit printr-un filtru diferit își pierde calitățile estetice. În afara contextului, frumusețea este doar un obiect (acum înțelegeți frustrarea femeilor atrăgătoare care își iau plasă, aparent fără motiv) fără suflu.
 
Ce este contextul?
Contextul este totul. Tot ceea ce gândești despre tine, gradul tău de atractivitate, capacitatea ta de transmisie estetică, capacitatea ta de a rezona cu oameni sau ființe care să fie capabili să-ți citească, înțeleagă sau percepe frumusețea.
 Ca să dau un exemplu concret pentru ultima parte a afirmației – ca să devină și mai concret – o voi creiona pe Sorina : o fată drăguțică, cam la 24 de ani, cu niște bănuți puși deoparte și câțiva oameni de treabă care o ajută la nevoie pe de o parte, cu un istoric amoros destul de șovăielnic,  cu bărbați care nu îi respectau opiniile sau alegerile în multe situații. Sorina și-a dezvoltat următoarea convingere:
1)nu sunt destul de frumoasă/bună dacă nu pot să-mi câștig respectul; 2)bărbații de care mă îndrăgostesc nu mă respectă. 
În baza convingerilor ei și în baza teoriei emise mai devreme concluzionăm că Sorina se îndrăgosește/se atașează de bărbați care o fac să se simtă hidoasă. Acum, vom tăia din ecuația mentală a Sorinei convingerea numărul 2). Rezultă că frumusețea ei depinde de respectul pe care îl poate câștiga sau nu. Folosind o concluzie statistic-primitivă deducem că Sorina va avea parte de momente de urâțenie sau frumusețe în funcție de respectul pe care îl câștiga (în baza altor convingeri de ale ei pe care nu le vom divulga).
 
Matematica....frumusetii
Și acum vă invit, fetelor, să ieșim pentru o secundă din labirintul de convingeri, din ce este sau poate fi adevărat sau fals, și să ne insuflăm în corp, minte și spirit o stare de perfecțiune imanentă și permanentă, o stare în care frumusețea este aparentă și concretă, simultan, o stare din spirit în care să fim capabilă să trăim o frumusețe neîntreruptă în interior care să se reflecte, unde? în exterior! Ecuația este foarte simplă, iar procesul este foarte complex. Matematica frumuseții, dacă vreți, constă în selecționarea atentă a convingerilor noastre proprii despre frumusețe, ghidate de stări și de acea forță misterioasă, numită și conștiință universală.
 
Ca să închei cu o premiere, biletul spre drumul inițiatic al frumuseții este câștigat de acea sau acel care este chemat s-o facă. Cine nu a fost chemat să mai insiste!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?