Ce vrei sa alegi?!?



1. Muncesti pentru bani.
Treci prin scoala generala, liceu si facultate fiind un elev de nota 10. Partea buna e ca fiind un elev de nota 10 ai la activ o serie de victorii personale. Partea mai putin buna e ca lucrurile pe care le inveti sunt pentru a deveni un vanzator si un sclav. Incepi sa faci proiecte, sa lucrezi pe gratis si sa-ti faci un portofoliu, doar doar te angajeaza cineva.

Apoi mergi pe la 100 de firme, dai 100 de interviuri, ca intr-o zi sa ajungi sa te angajezi intr-o firma pe un post pe care-l urasti, pentru o cauza care nu este (si) a ta. Trec 2 ani, 5, 10, devii din ce in ce mai bun, ai parte de mariri de salariu, de promovari, dar nu esti implinit. Ajungi undeva pe la varsta a 3-a sa te intrebi “oare am contat cu adevarat in viata asta, sunt eu implinit”? Raspunsul s-ar putea sa nu-ti convina, de aceea cred ca exista o metoda mai buna.
2. Scopul tau e mai mare decat un salariu.
Vezi care sunt “pasiunile” tale, adica la ce esti bun, si conectezi acele lucruri cu ceva “maret”. In cazul meu, a fost web design-ul, scrisul si dezvoltarea personala. Daca nu ai nici cea mai vaga idee, atunci concentreaza-te sa experimentezi in cat mai multe domenii. Eu asta fac si acum, lucrez in mod activ sa-mi dau seama daca anumite activitati ma fac sa ma simt implinit si daca pot deveni “pasiuni” la un moment dat.

Identifica-ti valorile. In topul valorilor mele, primele sunt independenta, creativitatea si “iubirea”.
Acum e momentul sa te intrebi: cum pot sa combin pasiunile mele cu valorile mele? In cazul meu:
Cum pot sa combin scrisul cu independenta? Raspunsul care mi-a venit a fost: scriu despre independenta.
Cum pot sa combin web design-ul cu “iubirea”? Fac site-uri de dezvoltare personala sau pentru cauze.
Nu in ultimul rand, intrebarea cea mai mare, ce trebuie sa fac pentru a trai din asta?
Unde scriu despre independenta? Fac un blog si atrag genul de oameni care sunt la fel ca mine.
Cum fac site-uri de dezvoltare personala sau pentru cauze? Construiesc, ca freelancer, site-uri care schimba lumea.
Poate visul tau e sa ai firma ta, unde-ti instaurezi propriile tale valori, insa cum poti sa pornesti de jos ca sa ajungi acolo?
Ce propun poate parea un pic nerealist, insa e drumul pe care am mers eu si voi merge in continuare.
In loc sa-ti faci un portofoliu ca sa te angajeze cineva, de ce nu te duci pur si simplu la o singura firma? Nu la orice firma, ci la firma ta ideala, care este pe aceeasi lungime de unda cu valorile tale, sa muncesti pentru o cauza in care crezi.
Dar firma ta ideala s-ar putea sa n-aiba nevoie de tine. Esti dispus sa faci tot posibilul sa devii un om de baza? Esti dispus sa inveti lucrurile pe care trebuie sa le inveti? Esti dispus sa muncesti pe gratis? O sa zici: nu mersi, asta faceam la 16 ani. Da, dar diferenta e ca o faceai ca sa vinzi, ca sa fii acceptat. Esti dispus sa muncesti doar pentru ca nu ti-ar face placere sa lucrezi, pe bani grei, in nici o alta firma? Esti dispus sa muncesti doar pentru ca lucrul in sine pe care-l faci te implineste si eventual iti aduce si venit?
Eu pot sa ma uit in urma si sa spun ca am contat prin deciziile si actiunile mele. Tu poti?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?