Exerciții pentru o minte deschisă
1. Învață să primești. Iar când îți adresez acest îndemn mă refer la toate ariile din viața ta. Am scris la un moment dat un articol în care am detaliat pe larg acest subiect. Ce vreau să îți spun astăzi este că pe acest pământ există o înțelepciune milenară care a început să devină tot mai populară în ultima vreme. Unii o consideră chiar o știință și o studiază o viață întreagă. Abordarea nu este tocmai pe placul meu fiindcă asemenea oricărei alte forme de studiu spiritual organizat, taie foarte mult din libertatea practicanților. Și mă refer aici la Kabbalah. Totuși, eu mă strădui să învăț ceva de oriunde și sunt deschis noilor abordări. Piatra de temelie în Kabbalah este să conștientizezi dorința din tine de a fi „umplut” de către ceea ce Creatorul oferă. Fără asta, nu mai ai ce studia în Kabbalah. Iar dacă o înțelepciune milenară are piatră de temelie exact deschiderea omului, înseamnă că o fi ceva important în legătură cu asta, nu crezi?
2. Trăiește o săptămână fără să contrazici pe nimeni. Nici măcar mental. S-ar putea să fie greu să controlezi impulsul. Important este să nu reacționezi verbal, iar ulterior să preiei controlul gândurilor tale. În cele ce urmează o să descriu pe scurt procesul prin care te invit să treci. În primă instanță o să îți vină să verbalizezi. Aici începe totul fiindcă trebuie să nu o mai faci. Mai apoi, pasul doi este să observi gândul pe care l-ai creat în mod natural. El poate suna ca „ce prostii vorbește ăsta” sau „știu sigur că nu e așa, trebuie să îi spun că greșește” sau una din celelalte multiple variante. După ce ai observat gândul, întreabă-te cât poți de sincer: „dar dacă este adevărat?”. Nu contează dacă omul din fața ta tocmai ți-a spus că el crede că pământul este plat, focul udă sau că într-o zi i s-a întâmplat să cadă în sus în loc să cadă în jos. Chiar nu contează principiul sau ideea pe care ți-ai dori să o contrazici. Întreabă-te la modul cât se poate de serios: „dar dacă este adevărat?” Acest exercițiu te va ajuta să îți antrenezi deschiderea în mod practic.
3. Fă ceva ce nu ai mai făcut până acum. Experimentează săritul cu parașuta. Gătește ceva ce nu ai mai gătit niciodată. Important este să nu mai fi experimentat niciodată cu activitatea respectivă. Iar dacă se poate să simți puțină frică la gândul a ceea ce urmează să faci este perfect. Dă-ți voie să explorezi. Rupe rutina. Dacă până acum te trezeai dimineața programându-ți alarma, nu mai seta nicio alarmă câteva zile. Dacă te trezești fără alarmă, experimentează cum ar fi să te trezești cu alarmă. Scrie poezia pe care ai vrut dintotdeauna să o scrii. Lasă acea pictură blocată în tine să iasă în lume. Pune mâna pe un instrument muzical și bucură-te de muzică. Poate poezia va suna spart, pictura nu va fi o nouă capodoperă de 1 milion de euro, iar melodia nu va fi hit. Dar ce contează? Va fi creația ta și merită să te bucuri de asta. Să faci lucruri noi în mod constant va fi un excelent antrenament pentru atitudinea deschisă pe care meriți să o dobândești.
Comentarii