Not my circus, not my monkeys!


Imagini pentru not my circus

Un proverb polonez spune ca: "Ori de cate ori te simti tras in drama altor oameni, repeta-ti aceste cuvinte... NU ESTE CIRCUL MEU, NU SUNT MAIMUTELE MELE."
Probabil ca vi s-a intamplat sa rezonati foarte puternic si negativ la ceea ce va povestea cineva. Probabil ca povestea trista, injustitia, nefericirea, tragedia, drama, necazurile, etc, acelei persoane au rascolit ceva in interiorul vostru si ati inceput sa aveti anumite ganduri si sentimente care oglindeau starea persoanei respective.
Si nu, nu este empatie! Empatie este capacitatea de a intelege la nivel mental si/sau emotional ce anume gandeste sau simte o persoana fara a avea trairile acelei persoane.
Din fericire, specialistii care lucreaza cu clienti care au probleme parcurg formari in care invata cum anume sa lucreze non-directiv cu clientii si cum sa gestioneze profesional relatia cu acestia.
Insa ce anume poate face cineva care nu este un specialist si care, totusi, rezoneaza aproape de fiecare data cu problemele interlocutorului? Va impresioneaza emotional o batranica sau un batran care cersesc? Poate ca va ganditi la propria batranete... sau poate la bunici... sau la parinti... Va impresioneaza o persoana care trece printr-un proces relational negativ? Poate ca va aminteste de propria relatie care este departe de a fi perfecta sau multumitoare... sau poate de lipsa acesteia... Iar exemplele pot continua la nesfarsit...
De fapt, rezonam cu propriile noastre probleme atunci cand suntem coplesiti de povestea trista pe care tocmai o auzim sau o vedem cum se desfasoara in fata ochilor. Si asta pentru ca putem sa recunoastem in exterior doar ceea ce avem si noi in interior... Si daca avem multa suferinta, vom vedea in jur multa suferinta si durere... Iar daca suntem fericiti si multumiti, vom vedea in jur multa bucurie si fericire... 
Si, atunci, revenim la intrebarea ce poate face cineva care resimte emotional in propria fiinta drama prin care trece celalalt? O rezolvare rapida si de moment este sa isi aduca aminte, asa cum spune proverbul polonez, ca "NU ESTE CIRCUL MEU, NU SUNT MAIMUTELE MELE."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?