ELIMINAREA VINEI

 
Daca suntem incapabili sa iertam pe cei pe care ii percepem ca ne-au facut rau la un moment dat in trecut, trebuie sa ne uitam la decizia de a-i invinovati pentru nefericirea noastra. Vina e uneori fara control in viata noastra.Explozia unor oameni de a da vina pe altii si nu a-si asuma cu responsabilitate propriile decizii devine un mod de gandire. Altii sunt de vina pentru ceea ce simtim, cum simtim si astfel e destul de dificil sa practici iertarea.

E nevoie sa fii complet sincer cu tine daca vrei sa elimini vina. Cum incepi? Ia responsabilitatea totala pentru tot ce e in viata ta acum. Afirma "Eu sunt suma alegerilor pana in acest moment.' Elimina din exprmare "Circumstantele faptelor ei au dus la acest lucru", "Nu as fi putut schimba ceva", "E vina altcuiva".

Tot ce ti s-a intamplat e o lectie pentru tine pentru care ar trebui sa fii recunoscatoare. Oricine a venit in viata ta a fost un profesor, indiferent de cat alegi sa-l urasti sau sa dai vina. Nu exista accidente. Universul lucreaza perfect pentru tine incluzand toate particulele subatomice care te creaza pe tine si pe cei pe care ii invinovatesti. Asa trebuie sa fie. Toate acele situatii chiar de cand erai mic copil contin o imensitate de lectii valoroase din care sa beneficiezi, lectii care pot fi blocate din cauza urii sau a vinei.

Constientizeaza cat de mult te impotrivesti in a lua responsabilitatea asupra acestor accidente perfecte. 

Fii atent. Cineva ti-a facut un rau. Te simt ranit si furios, iar acea manie se transforma in ura. Aceasta e URA TA. O porti cu tine oriunde te duci. Ura e tot un gand. Tu il detii. Tu esti tu si ea e in tine. In felul asta i-ai oferit permisiunea cuiva nu numai sa te raneasca o data, dar sa continue sa iti controleze viata ta interioara. Ura iti afecteaza si infecteaza viata in timp ce cealalta persoana e pe drumul ei facand ce stie ea mai "bine". Absurditatea vinei este ca ofera control asupra noastra din partea altor persoane, si continua acest lucru in functie de cum interactionam cu ele. Devenim prizonieri fara speranta.

Cam asa functioneaza vina. Atata timp cat invinovatim alte persoane pentru felul in care ne simtim, va trebui sa asteptam sa se schimbe ele inainte ca noi sa crestem din starea asta imobilizatoare. IERTAREA este un instrument bun pentru a trece peste efectele negative ale vinei. Odata ce am iertat pe celalalt, nu mai avem nevoie sa-l invinovatim. Cand avem iertare pentru tot, nu avem pe cine sa mai invinovatim. Ironic, nici nu mai avem nevoie sa mai iertam. Asta e adevarata lectie!

IERTAREA inseamna schimbarea conceptiilor. Spunem: "Nu-ti mai ofer control asupra mea, pentru ce gandesc si cum ma comport, imi asum tot acum."
Deci nu avem ce ierta, atata timp cat noi ne cream realitatea alegand cum sa ne comportam cu altii. Ne doare cand alegem vina. 

In momentul in care constientizam cat rau ne face, alegem sa nu o mai simtim , sa iertam, sa acceptam detasandu-ne de cei "rai". E nevoie de multa disciplina, e adevarat. Se intampla sa nu reusim mereu. Eu spre exemplu, ma lupt cu aceste stari de cateva luni bune. Dar incerc. In anumite momente reusesc, apoi cand sunt atacata cu altele, cad in aceeasi stare urata. 
Iertarea e un act de iubire de sine. 

Daca continuam sa ne impotrivim acelor persoane, ele vor ramane tot acolo, pe langa noi cu acele rautati. Ce sa facem? Acceptam ca fiind un lucru ce ii defineste. Ii multumim ei si lui Dzeu pentru lectie, si mergem mai departe. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?