Semnificatiile culorii galben si efectele lui



Culoarea galbena este cea mai calda, cea mai expansiva si poate cea mai insufletita culoare. Galbenul este intens, amplu si orbitor ca un suvoi de metal topit, fiind greu de stins el se revarsa mereu. Galbenul reprezinta razele soarelui ce strabat azurul ceresc avand puterea divinitatilor din lumea cealalta.
Galbenul este o culoare masculina, o culoare a luminii si a vietii, fara a putea tinde spre intunecare. Acest lucru a fost foarte bine observat de Kandinski: "Galbenul are o asemenea nazuinta spre lumina incat nu poate sa existe galben foarte inchis. Putem spune deci ca intre alb si galben este o afinitate profunda, fizica."

Galbenul este simbolul tineretii si al nemurii divine. El este culoarea zeilor. Lumina de aur devine uneori o cale de comunicare cu sens dublu, un mijloc intre oameni si zei.
In cosmologia mexicana, galbenul-auriu este culoarea pe care o are pamantul inainte de inverzire, la inceputul anotimpului ploios. Aceasta culoare este deci asociata misterului reinvierii.
Fiind de esenta divina, galbenul-auriu a ajuns pe pamant un atribut al puterii principilor, regilor si imparatilor, un atribut care arata originea divina a puterii lor.
Galbenul este culoarea vesniciei, tot asa cum aurul este metalul nemuririi. Si unul si celalalt stau la baza ritualului crestin.
Aceasta culoare a spicului parguit anunta insa culoarea toamnei cand pamantul se dezgoleste, pierzandu-si mantia de verdeata. Atunci, galbenul semnifica batranetea, apropierea mortii. Astfel, la limita, galbenul devine un substitut al negrului. 

Cand se rup sfintele legaturi ale casatoriei, galbenul este asociat adulterului, ca si in cazul frangerii datorita lui Lucifer, a sfintelor legaturi ale iubirii divine.
Limbajul comun a ajuns insa sa rastoarne simbolul, atribuind culoarea galbena celui inselat, in timp ce, la origini ea apartinea inselatorului, fapt demonstrat de numeroase obiceiuri.

Efectele culorii galben
Culoarea galben stimuleaza sistemul nervos central, mareste capacitatea digestiva, imbunatateste tonusul facandu-ne sa ne simtim in forma. Cea mai importanta actiune a sa este aceea de a ameliora digestia.
Stimuleaza de asemenea sistemul limfatic asigurandu-i functionarea in conditii optime.
Culoarea galben confera stapanire de sine marind autocontrolul si amplificand starea de luciditate mentala. La nivel mental ajuta la dobandirea unei profunde cunoasteri, facand posibila atingerea unei stari de intelepciune.

Efectele fiziologice ale culorii galben: stimuleaza nervul optic, influenteaza functionarea normala a sistemului cardio-vascular.
Efectele psihologice ale culorii galben: caldura, intimitate elevata, satisfactie sublima, admiratie, inviorare, culoare calda, dinamica, fiind culoarea cea mai vesela, stimuleaza vederea, calmant al psihonevrozelor, senzatie de apropiere in spatiu, stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de concentrare si mobilizeaza atentia, predispune la comunicativitate profunda, confera o stare de implinire mentala.

Indicatii terapeutice ale culorii galben:
- afectiuni ale ficatului,
- afectiuni ale vezicii biliare,
- balonari, meteorism,
- celulita,
- colita,
- constipatie,
- diabet,
- dispepsie,
- exeme si afectiuni ale pielii,
- edem (umflatura sub piele),
- epuizare nervoasa,
- hemoroizi,
- indigestie,
- lepra,
- migrena,
- paraplegie (paralizia membrelor inferioare),
- tulburari stomacale.


Contraindicatii in cazul culorii galben:
- febra,
- inflamatii acutei,
- palpitatii cardiace,
- supraexcitatii.

Comentarii

Ooops a spus…
Oh my, I have all these symptoms!
Mihaela Bozanchi a spus…
Than you definately need a cure.... try staying in a yellow room. Thx for having time to stop by.
Have a nice day!!

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?