Cit de vechi sint piramidele


Desi au fost studiate, masurate si analizate asiduu in ultima suta de ani, piramidele egiptene ce alcatuiesc ansamblul de la Giseh refuza sa isi dezvaluie secretele. Unul dintre acestea este vechimea lor, o problema extrem de controversata in ultima perioada. O noua teorie le stabileste virsta de 4.478 de ani, cu o eroare de plus/minus cinci ani.
Vechimea piramidelor ramine un subiect de disputa intre egiptologi.
Marturiile cerului
   In absenta altor indicii, savantii s-au gindit sa stabileasca vechimea piramidelor in functie de... stele. Pornind de la alinierea lor foarte exacta pe axa nord-sud, egiptologul Kate Spence, de la Universitatea din Cambridge, a presupus ca elementele de reper utilizate de egipteni au fost o stea din Carul Mare si una din Carul Mic.
   Problema este ca, datorita oscilatiilor axei Pamintului, nordul geografic "s-a miscat" putin cite putin de-a lungul secolelor. Astfel, alte piramide, construite in alte perioade, prezinta mici abateri fata de linia nord-sud. Luind in calcule aceste aparente erori ale vechilor egipteni, Kate Spence a reusit sa stabileasca intervalele de timp la care au fost ridicate. Ulterior, ea a introdus in ecuatie si pozitia acutala a celor doua stele mentionate. O simpla simulare pe calculator i-a permis sa stabileasca vechimea piramidelor de la Giseh la 4.478 de ani. In felul acesta, ele au devenit mai batrine cu aproape o suta de ani fata de virsta acceptata in general.

O vechime mult mai mare?
   Totusi ar fi prematur sa ne grabim cu concluzia ca - gata - am fost rezolvat si misterul acesta. Ipoteza emisa de Kate Spence nu este singura care "suna bine" si este inca departe de a se bucura de o recunoastere unanima.
   O alta teorie, deloc usor de demontat, plaseaza constructia piramidelor acum aproximativ 12.500 de ani. Ea se sprijina pe asemanarea izbitoare dintre dispunerea piramidelor si aranjamentul stelelor din constelatia Orion. Ori abaterea care exista si in cazul acesta, ar fi fost nula acum 12.500 de ani, conform calculelor efectuate.
   Asadar, cit de vechi sint piramidele? Iata o noua ocazie in care nu putem spune decit ca ramine de vazut...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?