Setarea orei pe glob
Pana in secolul 19 toate orasele foloseau timpul local. De exemplu cand in Londra e 11:35, poate fi 11:19 in Glasgow. Nu e bine daca incerci sa afli ce tren poti prinde. Solutia a fost potrivirea tuturor ceasurilor dupa un ceas master.
De la 1 decembrie 1847, ceasurile din Marea Britanie au fost potrivite dupa timpul masurat in Greenwich. S-a numit Timpul Mediu Greenwich sau GMT, imortalizat ulterior de ceasul vorbitor. GMT a fost un urias pas inainte. Desi trenurile continuau sa intarzie, eram cu totii de acord asupra duratei intarzierii.
La mijlocul secolului 20 precizia de o secunda nu mai era suficienta pentru toti. In special fizicienii doreau ceva mai precis.
Cercetatorii stiau ca trebuie sa faca un ceas mai precis, solutia a aparut in 1949 cand au realizat primul ceas atomic. La National Institute of Standards and Technology din Colorado, Tom O Brien se ocupa de cel mai precis ceas din lume. Aces ceas poate masura timpul cu precizia de o secunda la 70 milioane de ani. Daca ar fi fost pornit ceasul cand tiranozaurii umblau pe planeta, acum 70 milioane de ani, nu ar fi luat-o inainte si nici nu ar fi ramas in urma cu mai mult de o secunda.
Ceasurile atomice par a fi asamblate cu fragmente de tevi si de Lego, dar aceste dispozitive aveau sa transforme lumea. Ideea era
Curand toate tarile avansate si-au construit propriile ceasuri atomice. Atunci au descoperit o problema veche. Toate ceasurile atomice masurau timpi usor diferiti. Tot nu exista un timp universal pentru intreaga lume.. Pentru a rezolva problema, cercetatorii au decis sa compare timpul inregistrat de 300 ceasuri atomice situate in peste 60 de tari din lume. Toate datele au fost stranse intr-un castel din Paris. Pentru a afla ora exacta , oamenii au inregistrat timpii masurati de toate ceasurile si au facut media. Rezultatul a fost numit Timpul Universal Coordonat sau UTC. UTC este ceasul master dupa care sunt potrivite celelalte ceasuri. Dar exista o problema. Compararea datelor de la toate ceasurile dureaza, asa ca se poate spune doar ce ora a fost acum cateva saptamani.
Asa ca fiecare zona de pe glob a primit ora proprie, in functie de fusul orar. Bineinteles, limita fuselor orare nu coincidea cu frontierele tarilor, ceea ce determina anumite aproximatii.
Romania se inscrie intr-o zona de fus orar care porneste din Finlanda, acopera toate tarile Europei de Est (inclusiv Ucraina si Belarus) si mai cuprinde Turcia, Liban si Israel.
Rusia reprezinta un caz aparte al planetei. Ea se intinde pe 9 fuse orare si poarta numele de "Ora Moscovei", in diferitele regiuni practicandu-se ora locala. Astfel, intr-un oras din Siberia indepartata, institutiile folosesc dubla masura a timpului: ora Moscovei si ora locala.
Comentarii