Cata incredere aveti in ceilalti?



 “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” – Mahatma Gandhi

Atunci când suntem mici, ne e mult mai uşor să legăm prietenii şi să avem încredere în ceilalţi. Odată cu înaintarea în varstă însă, devenim din ce în ce mai suspicioşi şi ajungem la un punct în care ne pierdem încrederea în ceilalţi.

Cunosc din ce în ce mai multe persoane care nu se sfiesc să afirme că nu au încredere în nimeni. Au încredere doar în forţele proprii şi sunt convinse că vor avea parte de tot succesul din lume fară a recurge la ajutorul celorlalţi. Nu spune nimeni că trebuie să ai încredere oarbă în ceilalţi şi să te bazezi pe ei în tot ceea ce faci, însă vor exista şi momente în care vei avea nevoie cu siguranţă de cineva alături care să te ajute să treci peste un anumit obstacol sau pur şi simplu să iţi dea un sfat. Abia atunci vei realiza cât de greşită a fost atitudinea ta la început şi îţi va fi cât se poate de dificil să accepţi că ai nevoie de ajutor.

Care sunt cauzele neîncrederii?

E uşor să zici că nu ai incredere în ceilalti, dar analizând mai bine motivele care te determină să zici asta, vei realiza că poate nici atitudinea ta în momentul respectiv nu a fost tocmai potrivită. Majoritatea oamenilor susţin că nu mai au încredere în ceilalţi pentru că:
  • au avut experienţe negative în trecut. Probabil fiecare dintre noi a avut la un moment dat încredere într-o anumită persoană şi a sfârşit prin a fi dezamăgit. Dacă o persoană ne-a înşelat încrederea, nu înseamnă ca toţi oamenii sunt la fel şi vor sfârşi prin a ne dezamăgi. Există şi unii care merită toata încrederea noastră. Gândeste-te că dacă tu eşti dispus să fii o persoană de încredere pentru cineva, aceasta te va răsplati la fel.
  • simt nevoia de protecţie şi apărare. Se ştie că nevoia de securitate este una din trebuinţele care stau la baza împlinirii noastre ca om, dar aceasta nu înseamnă însă că trebuie să ne formăm un scut împotriva unor posibile dezămagiri. Trăim într-o societate şi nu se poate să rămânem izolaţi. Uneori este necesar să suferim şi dezamăgiri pentru a ne maturiza şi a învata să alegem persoanele în care putem avea încredere.
  • nimeni nu a dovedit că merită acest lucru. Au încercat oare să acorde o şansă celorlalţi, sau îi judecă doar dupa aparenţe? Le-au arătat că sunt persoane în care merită să aibe încredere şi vor să primescă acelaşi lucru în schimb?

De ce e necesară încrederea?

1. În primul rând, încrederea stă la baza oricărei relaţii interpersonale. Pentru ca această relaţie să funcţioneze, trebuie să ne asumăm nişte riscuri încă de la început şi să fim pregătiţi să facem faţă unei posibile dezămagiri. De asemenea, trebuie să alegem cu atenţie persoanele în care să avem încredere.
2. În viaţa de zi cu zi trebuie adesea să lucram în echipă. Acest lucru poate fi realizat cu success doar dacă membrii acelei echipe au încredere unii în ceilalţi şi lucrează împreună.
3. Încrederea în ceilalţi denotă în primul rând sinceritate şi generozitate din partea noastră.
4. În momentele de cumpană ale vieţii, simţim nevoia de a avea pe cineva alături, în care să ştim că putem avea încredere şi care este dispus să ne ajute şi sa ofere un sfat sincer.
http://motivonti.ro/increderea-baza-unei-relatii-reusite-cu-cei-din-jur.html/


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?