Cum iți organizezi timpul?

Ani la rândul am avut prostul obicei de a amâna totul până în ultima secundă şi „de a îngrăşa porcul în ajun”. Chiar mă mândream că sunt dovada vie a faptului că aceste proverbe nu au o bază reală. Prezentările pregătite în câteva minute, proiectele predate la limită, îmbrăcatul şi mâncatul pe fugă, raliurile nebune din punctul A în punctul B, mi-au supus organismul unui stres enorm care în timp s-a resimţit la nivel fizic şi psihic. Când am realizat că sunt mereu fără timp şi obosită am decis că este cazul să fac ordine în haosul ce mă înconjura.

Organizarea timpului porneşte de la premiza că evenimentele neprevăzute sunt o constantă a vieţii. Tehnicile de ”time management nu fac minuni din prima zi iar transformarea ta într-o persoană organizată nu se poate realiza peste noapte. Ideal este să începi cu lucruri mărunte cum ar fi călcatul hainelor seara, trezitul la primul semnal al alarmei sau verificarea corespondenţei electronice la începutul programului de muncă.

De asemenea, este foarte important să îţi dai seama cum anume pierzi timpul. Reţelele de socializare on line reprezintă o problemă pentru mulţi angajaţi. Acestea ar trebui accesate doar înainte de cină, nu în timpul zilei şi cu siguranţă nu la birou. Mulţi dintre noi pierd minute preţioase prin staţii de autobuze sau tramvaie. În loc să te enervezi, mai bine foloseşte timpul citind o carte sau ascultând muzică. În felul acesta te vei putea deconecta şi vei ajunge la locul de muncă sau acasă mai relaxat. Cafeaua de dimineaţă luată în compania colegilor nu trebuie să dureze mai mult de zece minute. Dacă depășești această limită de timp, e clar că ai o problemă de ”time management”.

A spune nu e important dar trebuie să ai grijă când, cum şi cui spui acest nu. Analizează situaţia şi nu te grăbi să dai un răspuns imediat. Când spui nu şefului este bine să eviţi formulări de genul: ”Vreau să petrec mai mult timp cu familia mea”. Încearcă mai bine să îi explici cât de importante sunt proiectele la care lucrezi şi cum finalizarea lor ar fi afectată de o nouă sarcină. De asemenea, oricât de mult ţi-ai iubi copiii, ora zece seara nu este momentul potrivit pentru a le face clătite sau orice alt desert.

Timp de mulți ani am pus semnul egal între cuvântul listă și persoană obsedată de control. Prima mea agendă mi-a deschis ochii, ajutându-mă să înțeleg că acțiunile haotice și fără nici o logică îmi epuizau energia și timpul. Te sfătuiesc așadar, să îți stabileşti un plan de atac în fiecare zi. Patru sau maxim cinci sarcini sunt suficiente pentru o zi. Începe cu cea mai importantă şi nu uita să le bifezi pe măsură ce le duci la îndeplinire. Fiecare bifă îţi va crea un sentiment de împlinire şi mulţumire. Dacă nu reuşeşti să faci tot ceea ce ţi-a propus, nu fă din acest lucru o tragedie. Doar ştii celebra replică: ”Şi mâine e o zi”.

Nu uita că amânarea nu te scapă de probleme. Alocă câte o oră pe zi sarcinilor ce îţi provoacă disconfort şi astfel îţi vei uşura considerabil munca. Weekend-ul înseamnă timp liber nu curățenie şi gătit la nesfârşit. Chiar dacă e greu, încearcă să rezolvi o parte din treburile gospodăreşti în timpul săptămânii, implicând şi copiii mai ales dacă aceştia sunt adolescenţi.

Un ultim sfat: timpul pe care îl câştigi aplicând tehnicile de ”time-management” nu îl umple cu şi mai multă muncă. Relaxează-te alături de prieteni sau familie. A fi o persoană de succes e minunat dar muncim ca să trăim şi nu invers.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?