Romania si granitele sale


România este o țară situată în sud-estul Europei, cunoscută pentru istoria și cultura sa bogată. Deși faima sa globală este adesea asociată cu legenda lui Dracula, există multe aspecte fascinante despre România care rămân necunoscute multora.

Această țară oferă peisaje spectaculoase, o arhitectură impresionantă și comori artistice unice. România surprinde prin diversitatea sa, de la bucătăria delicioasă până la locurile de explorat. Iată cinci lucruri interesante despre istoria frontierelor românești pe care merită să le știi:

1. Formarea României Mari după Primul Război Mondial

După Primul Război Mondial, granițele României Mari s-au conturat prin reunirea provinciilor istorice românești, precum Bucovina și Transilvania (inclusiv Banatul, Crișana, Maramureșul și Satu Mare). România a reușit, de asemenea, să anexeze Basarabia în urma destrămării Imperiului Rus. Evoluția granițelor României în perioada 1918-1940 a fost influențată de contextul politic, diplomatic și militar internațional, cu recunoașterea lor la Conferința de Pace de la Paris (1919-1920).

2. Provocările frontierelor interbelice

În perioada interbelică, România Mare s-a confruntat cu revizionismul sovietic, maghiar și bulgar. În 1940, Uniunea Sovietică, Ungaria și Bulgaria au modificat granițele României Mari în contextul politic favorabil generat de Pactul de neagresiune germano-sovietic și politica de împăciure a Marii Britanii și Franței.

3. Granița româno-ungară

Stabilită în 1918 de o comisie internațională, granița dintre România și Ungaria are o lungime de 448 km, începe în sudul regiunii Banat și traversează Câmpia Panonică. Aceasta graniță a fost rezultatul integrării Transilvaniei în România după Primul Război Mondial.

4. Granița româno-bulgară

După Tratatul de la San Stefano și Congresul de la Berlin din 1878, România a primit partea de nord a regiunii Dobrogea, iar granița româno-bulgară se întinde pe 609 km, din care aproximativ 470 km sunt formați de fluviul Dunărea. Granița continuă terestru până la Marea Neagră și are 14 puncte de trecere, inclusiv două poduri peste Dunăre.

5. Granița româno-sârbă

Stabilită după formarea Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei în 1859 și împărțirea Banatului prin Tratatul de la Trianon, granița dintre România și Serbia are 546,4 km, din care 256,8 km sunt terestre și 289,6 km sunt fluviale.

România este plină de surprize, oferind o istorie complexă și captivantă pentru cei interesați să descopere mai mult.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

SARMISEGETUZA SI SECRETELE EI