Ghidul Auto-Criticii: Cum să Faci Tot Ce Poți (Fără să-ți Pierzi Mințile)

Așadar, faci tot ce poți. Muncești din greu, dai tot ce ai mai bun, dar vocea aceea enervantă din capul tău continuă să spună: „Chiar asta e tot ce poți face?”. Ei bine, adevărul e că poate criticul tău interior e doar un comediant care nu știe când să se oprească. Așa că, hai să râdem puțin și să vedem cum să trăim mai bine fără să ne pierdem sănătatea mintală.

1. Ce-ai Făcut? Aplaudă-te!

Hai să fim sinceri, uneori cea mai mare realizare a zilei este să nu apeși butonul de snooze pentru a 47-a oară. Dar, pe bune, dă-ți puțin credit! Ai trecut cu bine prin zi, n-ai dat foc la nimic și poate chiar ți-ai amintit să hrănești pisica. Aplauze, vă rog!

Sfat: În loc de o listă de „trebuie să fac”, ține o listă de „am reușit!”. În loc să te stresezi pentru ce n-ai făcut, bucură-te de ce ai făcut – cum ar fi găsirea unei perechi de șosete asortate. Asta e aproape un super-putere.

2. Gânduri Negative: Musafirii Neinvitați

Gândurile negative sunt ca acei musafiri enervanți care apar neinvitați la petrecere, mănâncă toate gustările și critică muzica. Data viitoare când unul apare și spune „Nu ești suficient de bun”, spune-i că petrecerea s-a terminat și că e timpul să plece.

Sfat: Imaginează-ți aceste gânduri ca pe niște personaje negative din desene animate. Dă-le voci caraghioase și vezi cât de serios le mai poți lua. Spoiler: deloc.

3. Perfecțiune? Nimeni n-are Timp pentru Așa Ceva

Dacă perfecționismul ar fi un prieten, ar fi acela care insistă să împăturești hainele în pătrate perfecte și să îți organizezi raftul de condimente în ordine alfabetică. Distractiv la început, dar obositor după trei ore. Să ne concentrăm pe „destul de bine” și să lăsăm lucrurile așa.

Sfat: Gândește-te la perfecționism ca la un antrenor de sală prea entuziast. Mulțumește-i politicos pentru entuziasm, apoi du-te și relaxează-te cu o gustare.

4. Auto-Compasiunea: Noua Superputere

Să-l uităm pe Batman – auto-compasiunea e adevăratul erou aici. Când dai greș, nu te arunca în „apocalipsă și dezastru”. În schimb, gândește-te la tine ca la un cățeluș care a avut o zi grea. Dă-ți o mângâiere pe spate și poate chiar o recompensă.

Sfat: Data viitoare când greșești, imaginează-ți că-ți spui: „E în regulă, prietene. O să fie bine.” E greu să te superi pe tine însuți când ești așa de drăguț.

5. Controlează Ce Poți (și Renunță la Restul)

Nu poți controla vremea, traficul sau gusturile muzicale discutabile ale vecinului. Dar poți controla cum răspunzi la ele. Așa că atunci când lucrurile o iau razna, amintește-ți: tu ești șeful propriului univers mic, iar restul poate să aștepte.

Sfat: De câte ori te stresezi pentru ceva ce nu poți controla, imaginează-ți un semn uriaș cu „Defect”. Nu e treaba ta să repari, așa că mergi mai departe!

6. Grupul de Susținere: Înconjoară-te cu Susținători

Nu vorbesc de cei cu pompoane, ci de cei care îți reamintesc cât de grozav ești atunci când ești prea ocupat să te critici. Aceștia sunt oamenii care știu că ești o vedetă, chiar și atunci când tu uiți să-ți conectezi chitara la amplificator.

Sfat: Dacă „prietenii” tăi sunt mai mult ca niște cârcotași, poate că e timpul să îți schimbi publicul. La urma urmei, fiecare vedetă merită aplauze, nu roșii stricate.

7. Sărbătorește ca și cum Ar Fi 1999

Îți amintești cât de distractiv era să sărbătorești când erai copil? Primeai o steluță pentru că ai terminat un exercițiu și o petrecere când îți cădea un dinte. E timpul să readucem acea energie. Ai trecut cu bine de zi fără să țipi în pernă? Sărbătorește!

Sfat: Creează-ți propriul dans al victoriei. Fă-l de fiecare dată când reușești ceva grozav, cum ar fi să treci de luni sau să reziști tentației de a urmări încă un sezon din acel serial... din nou.

8. Bucură-te de Drum (Chiar și Când e cu Hopuri)

Viața e ca un montagne russe, și uneori ai senzația că stomacul îți ajunge în gât. Dar, hei, nu e asta partea distractivă? Îmbrățișează răsturnările de situație și amintește-ți: faci tot ce poți, și asta e tot ce contează.

Sfat: Data viitoare când viața te pune într-o situație dificilă, ridică mâinile în aer și strigă: „Weee!” Face parte din aventură.


Așadar, data viitoare când te surprinzi spiralat într-un vortex de autocritică, amintește-ți asta: faci tot ce poți, și asta e destul de minunat. Viața e prea scurtă ca să fii propriul tău cel mai mare critic, așa că dă-ți puțin răgaz, râzi bine și continuă să faci ce faci. La urma urmei, te descurci de minune – chiar dacă criticul tău interior nu crede asta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

SARMISEGETUZA SI SECRETELE EI