TU CUM VEZI VIATA?


 
Per ansamblu, o ducem bine. Ne consideram a fi niste forme de viata inteligente, ba chiar iluminate. Vrem tot timpul sa ne depasim limitele si chiar sa schimbam lumea. Cu toate astea, fugim de esec si de durere ca dracu’ de tamaie. Vrem ca totul sa fie usor, rapid, si-l vrem acum.

Se spune ca “elitele”, sau mai frumos spus, persoanele care ajung performeri de top, au succes masiv deoarece sunt motivate de “a obtine”, de a stabili un nou record, de a da tot ce-i mai bun. De aici, putem trage concluzia ca e nevoie sa ne concentram pe ce vrem in loc sa ne concentram pe ce nu vrem, corect? 

Daca esti atent la stalp, o sa intri in stalp. Toti gurus de dezvoltare personala ne invata asta.
Insa cum tratezi faptul ca mai mult de 80% dintre noi suntem motivati de durere? Ce faci cand tot ce am scris mai sus suna foarte bine in teorie, insa in practica te lasa rece? Cum devine unul o forta de elita e alta poveste. Cand ajungi sa joci la un nivel superior, e normal ca nevoia ta pentru adrenalina sa-ti depaseasca nevoia de confort. Insa majoritatea nu am atins inca acel nivel. Sa recunosti asta e primul pas.


 

In realitate, durerea e catalizatorul cel mai puternic pentru majoritatea. Pierderea  unei persoane iubite, a unui membru de familie. Chiar si in filme, cele mai puternice povesti, gen Batman sau Arrow, au ca tema transformarea baiatului fragil intr-un justitiar, tocmai pentru a-si putea razbuna parintii ucisi.

Mana sus daca te-ai gandit vreodata sa-ti ingreunezi viata in mod intentionat si planificat. Nu cred ca as vedea prea multe maini ridicate; e nebunie curata, corect? Cu toate astea, in situatia in care ne aflam, poate fix de asta avem nevoie pentru a atinge succesul dorit. Permite-mi sa elaborez.



Te plangi ca esti un ghinionist. Orice ai face, ai parte doar de necazuri. Nu ai ce vrei sa ai, nu esti unde ai vrea sa fii. Adevarul e ca iti este destul de confortabil incat sa-ti convina. In realitate iti e bine, ba chiar prea bine. Pune-ti mana pe inima si jura-te ca faci tot ce-ti este in putinta pentru a iesi din prapastie. Esti in stare?

Din aceasta cauza, majoritatea dintre noi nu vom trai cu adevarat vietile pe care ni le dorim. Situatia actuala e destul de buna pentru noi. Cum ziceam incepi sa-ti tii un caiet al visurilor, iti faci un vision board, insa n-o sa se produca vreo magie daca faci asta. Rolul lor este de a te mentine focusat. Daca le umpli cu poze cu vile, iahturi si masini scumpe, sansele de a le obtine tind catre zero, deoarece nu esti motivat de bogatie extrema, de abundenta.

Daca-ti este bine, vei rezona cu obiectivele realiste, “rezonabile”, insa vei atinge un plafon. Daca te zbati, vei rezona cu “nerezonabilul” (ce fain suna asta), cu obiectivele marete si vei fi motivat la maxim pentru a le atinge. E ca si cum nu ai manca o saptamana intreaga: nu vrei doar o salata si o feliuta de paine, vrei meniul cu 3 feluri de mancare de la cel mai bun restaurant pe care pui ochii, plus o mare tarta cu fructe la desert.

In loc sa te gandesti “cum imi pot imbunatati situatia”, vino cu raspunsuri la intrebarea “cum imi pot inrautati situatia… pentru binele meu”. Transform-o intr-un efort adevarat. Vei descoperi ca e un exercitiu aproape imposibil de facut; nici nu vrei sa te duci acolo cu mintea. In momentul in care incepi sa-ti zici “n-as putea sa renunt vreodata la asta!”, ai ajuns la ce trebuie.

Care e un mod inteligent de a trata situatia? Renunta la “bucati” de confort. Ce anume iti aduce satisfactie enorma? Care e un lucru fara de care crezi ca nu poti trai? Ai noroc daca lucruri precum “taiatul accesului la internet” , "schimbarea lucrurilor prin casa" sau “punerea sub cheie a cratitelor din casa” au un adevarat impact asupra ta.


O sageata este trasa inapoi pentru a-si atinge tinta aflata la zeci de metri departare. Pustiul din Karate Kid a trebuit sa lustruiasca masini si sa vopseasca garduri inainte sa devina o forta pe terenul de lupta. La fel si tu, s-ar putea sa faci cativa pasi inapoi pentru a putea sa sari cu adevarat inainte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Nodul Nord si Lilith

How can a person's self-presentation communicate both independence and desire for acceptance at the same time?